Υπέρ της μη έκδοσης δύο εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ο Άρειος Πάγος

Η εισαγγελέας του δικαστηρίου, Βασιλική Θεοδώρου, εισηγήθηκε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι δύο εκ των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Άγκυρα τον περασμένο Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή πρώτη δικάσιμο, η κα. Θεοδώρου ζήτησε από τους ανώτατους δικαστές να απορριφθεί ως νομικά απαράδεκτο το αίτημα έκδοσης των τουρκικών αρχών και επέμεινε στην ίδια θέση ακόμα και στην περίπτωση που οι δικαστές θελήσουν να μπουν στην ουσία της υπόθεσης.

«Κινδυνεύουν να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια, και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά», ήταν το επιχείρημα της κα. Θεοδώρου, η οποία σημείωσε ότι «από τα πρακτικά της πρωτοβάθμιας δίκης και τα έγγραφα της δικογραφίας, αλλά και όσων ακούστηκαν εδώ, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν εν προκειμένω όλες οι προυποθέσεις έκδοσης που ορίζονται στα άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι είναι παντελώς αόριστη η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο και πως απουσιάζουν κρίσιμα στοιχεία στον «φάκελο». Μάλιστα, επεσήμανε ότι οι εισαγγελικές αρχές Τουρκίας δεν απάντησαν επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: