ΥΠΕΞ Κύπρου: Ατεκμηρίωτοι οι ισχυρισμοί των Τούρκων για αλλαγή του status quo στα Στροβίλια

Ατεκμηρίωτους χαρακτηρίζει το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρισμούς του τουρκικού στρατού για δήθεν φαινόμενα λαθρεμπορίου στην περιοχή Στροβίλια. Με την επίκληση αυτών των ατεκμηρίωτων ισχυρισμών, αναφέρει το κυπριακό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του, ο τουρκικός στρατός τοποθέτησε σε αγροτικό δρόμο κιγκλιδώματα, παρεμποδίζοντας τη διέλευση των κατοίκων από το συγκεκριμένο δρόμο, τον οποίο οι τελευταίοι χρησιμοποιούν για πρόσβαση στις καλλιέργειες τους.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι ο κατοχικός στρατός ενημέρωσε τους Ελληνοκύπριους κατοίκους των Στροβιλιών ότι πλέον θα ισχύουν νέες «διαδικασίες» κατά την έξοδο τους από τα Στροβίλια προς τις Βρετανικές Βάσεις και παράλληλα ξεκίνησε να διενεργεί ελέγχους σε όσους επισκέπτονται την περιοχή των Στροβιλιών, περιλαμβανομένων και των μελών της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ, σε σημείο που εφάπτεται του ορίου των Βρετανικών Βάσεων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τονίζεται στην ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή, προέβη σε σχετικά διαβήματα προς την Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο, προς τη Γραμματεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη όπως επίσης προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών έχει, μετά από σχετική διερεύνηση, «καταγράψει επισήμως ότι οι πρόσφατες ενέργειες του κατοχικού στρατού αποτελούν νέες παραβιάσεις του στρατιωτικού status quo στην περιοχή και προβαίνει σε σχετικά διαβήματα προς τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις».

Η κυπριακή κυβέρνηση, προστίθεται, παρακολουθεί στενά την κατάσταση και βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση και συνεργασία με την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία εργάζεται προς την κατεύθυνση της άρσης των παραβιάσεων με στόχο την πλήρη αποκατάσταση του status quo στην περιοχή.

(?)

Πηγή: diethnh

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: