ΥΠΕΞ: Η Τουρκία να συμπεριφερθεί επιτέλους με βάση τη διεθνή νομιμότητα

Ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά την προκλητική υπερπτήση τουρκικών αεροσκαφών πάνω από τα Ίμια, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, με την οποία καλεί την Τουρκία «να αποφασίσει επιτέλους να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα».

«Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως η Τουρκία «δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου:

«Καλό θα ήταν η Τουρκία να αποφασίσει επιτέλους -και το ελπίζουμε- να συμπεριφέρεται με βάση τη διεθνή νομιμότητα και τις αρχές της καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα, όπως κάθε άλλο κυρίαρχο κράτος, θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά της τη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την αποτελεσματική προάσπιση της κυριαρχίας και εδαφικής της ακεραιότητας, στη βάση των προβλέψεων της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, υπενθυμίζουμε στη γείτονα χώρα ότι δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947 και συνεπώς δεν αντλεί κανένα δικαίωμα εξ αυτής».

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: