Υπαγωγή σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά το μνημόνιο ζητά ο Στουρνάρας

Ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην Ενδιάμεση Έκθεση της ΤτΕ που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει την υπαγωγή της Ελλάδας σε προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά τη λήξη του ισχύοντος προγράμματος.

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η ύπαρξη ενός τέτοιου προληπτικού πλαισίου στήριξης εκτιμάται ότι μπορεί να δράσει υποστηρικτικά για την ελληνική οικονομία μειώνοντας το κόστος δανεισμού, καθώς θα παρέχει ασφάλεια σχετικά με την πρόσβαση του Ελληνικού Δημοσίου σε χρηματοδότηση μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

Όπως εξηγεί, «κάτι τέτοιο θα τονώσει την εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών στις μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, διότι αυτοί θα γνωρίζουν ότι η οικονομική πολιτική είναι και θα παραμείνει συνετή, αποκλείοντας την επανεμφάνιση των ανισορροπιών».

«Η αποσαφήνιση της μορφής που θα λάβει η στήριξη της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος είναι σημαντική, στην περίπτωση που μέχρι τότε δεν θα έχει βελτιωθεί η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας, και για έναν πρόσθετο λόγο: για να μην απολεσθεί η δυνατότητα των ελληνικών ομολόγων (α) να χρησιμοποιούνται ως εξασφαλίσεις στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος και (β) να συμμετάσχουν στις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE)», υπογραμμίζει ακόμα η έκθεση της ΤτΕ.

Μάλιστα, τονίζει πως οι εξελίξεις των επόμενων μηνών είναι ιδιαιτέρως κρίσιμες, καθώς «θα επιδράσουν καθοριστικά στην πορεία της οικονομίας για πολλά χρόνια».

Όσον αφορά στους ρυθμούς ανάπτυξης, η έκθεση της ΤτΕ αναθεωρεί προς το χειρότερο τις προβλέψεις της. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι φέτος ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα περιοριστεί στο 1,6% έναντι 2,6% που προέβλεπε πέρσι στην ίδια Έκθεση. Αντιστοίχως για το 2018 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,4% και κατά 2,5% του 2019, έναντι ρυθμού ανάπτυξης 3% που προέβλεπε πέρσι.

oikonomia

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: