Υεμένη: Τέλος της εκεχειρίας, οι Χούθι ανεβάζουν τον τόνο, ο ΟΗΕ καλεί για ηρεμία

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και η οργάνωση Ανσάρ Αλλάχ των σιιτών ανταρτών Χούθι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της εκεχειρίας των τελευταίων έξι μηνών στη ρημαγμένη από τον πόλεμο χώρα, ανακοίνωσε χθες Κυριακή ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η Υεμένη σπαράσσεται από το 2014 από τη σύρραξη στην οποία αναμετρώνται οι Χούθι, προσκείμενοι στο Ιράν, με τα κυβερνητικά στρατεύματα, που υποστηρίζονται από στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για ηρεμία, καθώς το γεγονός πως η εκεχειρία δεν ανανεώθηκε εντείνει τον φόβο πως θα ξαναρχίσουν εχθροπραξίες ευρείας κλίμακας στην Υεμένη, με τους αντάρτες να απειλούν πως θα πλήξουν τις χώρες μέλη της συμμαχίας που επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ ανέφερε πως «λυπάται πως δεν κλείστηκε συμφωνία» χθες, καθώς «η παράταση και η επέκταση της εκεχειρίας θα προσέφερε επιπρόσθετα καίρια οφέλη στον πληθυσμό».

Από τη 2η Απριλίου, η κατάπαυση του πυρός, αρχικά δίμηνη, που ανανεώθηκε δύο φορές, επέτρεψε να υπάρξουν κάπως πιο ομαλοί ρυθμοί ζωής για τους Υεμενίτες, που είναι αντιμέτωποι με μια από τις χειρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στον κόσμο.

Ο Σουηδός διπλωμάτης εξήγησε πως υπέβαλε στους αντιμαχόμενους πρόταση προκειμένου να παραταθεί η εκεχειρία για περίοδο έξι επιπλέον μηνών, με «επιπρόσθετα στοιχεία».

Ευχαρίστησε την υεμενίτικη κυβέρνηση διότι υποδέχθηκε «θετικά» την πρότασή του.

Όμως αντίθετα, οι Χούθι έκριναν πως δεν ανταποκρίνεται «στους πόθους του υεμενίτικου λαού», απειλώντας να ξαναρχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των χωρών μελών της συμμαχίας υπό το Ριάντ.

«Οι ένοπλες δυνάμεις μας δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα αν η επίθεση και ο αποκλεισμός συνεχιστούν», προειδοποίησε το Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο της Ανσάρ Αλλάχ σε ανακοίνωσή του, απειλώντας πως θα μπουν στο στόχαστρο «αεροδρόμια, λιμάνια και πετρελαϊκές εταιρείες των εχθρικών χωρών».

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει επανειλημμένα στο παρελθόν επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους και UAVs εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ.

Η πιο πρόσφατη, τον Μάρτιο, είχε πλήξει εγκαταστάσεις του κολοσσού της πετρελαϊκής βιομηχανίας ARAMCO στη Σαουδική Αραβία, προκαλώντας γιγαντιαία πυρκαγιά.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: