Υδρολίσθηση : Τι πρέπει να ξέρετε για να μην τα δείτε… ολα !

Του Πέρη Χαλάτση

 

Μια που ολοένα και περισσότερες βροχές έχουμε το τελευταίο διάστημα καλό είναι να ξέρετε ορισμένα πράγματα που έχουν σχέση με την υδρολίσθηση. Πολλοί οδηγοί ακούν τη λέξη αυτή αλλά δεν ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει  υδρολίσθηση. Το aquaplaning δηλαδή παρατηρείται  όταν βρέχει, μεταξύ πέλματος ελαστικού και δρόμου. Τότε παρεμβάλλεται ένα στρώμα νερού.

Όταν η ποσότητα του νερού είναι μεγάλη τότε το ελαστικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Παρά τη σχεδίαση που έχει , δεν μπορεί να διώξει τον υδάτινο εχθρό.

Και λέμε εχθρό γιατί λίγοι είναι οι οδηγοί που γνωρίζουν τα μυστικά της υδρολίσθησης.

Συνήθως,  το φαινόμενο αυτό παρατηρείται όταν τα νερά λιμνάζουν στην επιφάνεια του οδοστρώματος. Σε συνδυασμό με την υψηλή ταχύτητα , δημιουργείται υδρολίσθηση και τότε ο οδηγός που ξαφνιάζεται χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου.

Σ αυτές τις περιπτώσεις και ιδιαίτερα σε όσους ξαφνιάζονται, ο επανέλεγχος του αυτοκινήτου είναι δύσκολος. Χρειάζεται και πείρα από πλευράς του οδηγού αλλά και τύχη.

Ένας τροπος για να αποφύγουμε την υδρολίσθηση είναι να μειώσουμε ταχύτητα όταν βρέχει και δεν έχει απορροφητικότητα η άσφαλτος.

Με μειωμένη ταχύτητα το αυτοκίνητο πατάει καλύτερα στο δρόμο και  οι αυλακώσεις εξόδου νερού στα λάστιχα λειτουργούν πιο σωστά.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι απαλές κινήσεις  με το τιμόνι και το γκάζι.

Οι απότομες κινήσεις και τα φρεναρίσματα μπορούν να μας οδηγήσουν εκτός δρόμου χωρίς να το καταλάβουμε. Και αυτοί που θα χαρούν περισσότερο είναι οι φαναρτζήδες.

 

 

Υδρολίσθηση : Τι πρέπει να ξέρετε για να μην τα δείτε… ολα !

now24.gr-auto

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: