Χρέη αγροτών προς το Δημόσιο: Ποιες πληρωμές είναι ακατάσχετες

Μόνο οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές για την υλοποίηση προγραμμάτων συγχρηματοδοτούμενων από κοινοτικούς πόρους, καθώς και οι επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επενδυτικούς σκοπούς (που καταβάλλει και ο Οργανισμός Πληρωμών Κοινοτικών Ενισχύσεων – ΟΠΕΚΕΠΕ) δεν επιτρέπεται να κατάσχονται για χρέη προς το Δημόσιο.

Αυτά διευκρινίζονται σε απάντηση που έδωσε η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου σε ερώτηση του βουλευτή Λ. Αυγενάκη. Σύμφωνα με αυτήν:

Δεν κατάσχονται, δεν υπόκεινται σε κανενός είδους παρακράτηση και δεν συμψηφίζονται με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία οι προκαταβολές και οι ενδιάμεσες πληρωμές των δικαιούχων για την υλοποίηση των πράξεων που συγχρηματοδοτούνται από τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι τελικές πληρωμές
Αντίθετα, οι τελικές πληρωμές των δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, δύνανται να κατάσχονται, συμψηφίζονται, παρακρατούνται ή να αποδίδονται για λογαριασμό του δικαιούχου και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σε περίπτωση επιβολής από το Δημόσιο κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ποσά κοινοτικών επιδοτήσεων ή χρηματοδοτήσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλει να ενημερώνει τα πιστωτικά ιδρύματα για το ακατάσχετο αυτών, καθώς και για το νομοθετικό πλαίσιο που ρητά το προβλέπει.

Δεν υπόκεινται υπό προϋποθέσεις σε κατάσχεση οι ενδιάμεσες καταβολές που αποσκοπούν στη διατήρηση ή συνέχιση κάποιου κοινοτικού προγράμματος.

Πηγή: lykavitos.gr - oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: