Χωρίς exit poll το δημοψήφισμα στη Βρετανία

Όπως και το 2014 με το δημοψήφισμα στη Σκωτία και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, τα βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα δεν πρόκειται να διενεργήσουν τα κλασικά exit polls για το δημοψήφισμα σχετικά με την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή το περιθώριο λάθους, για ένα ερώτημα που δεν έχει προηγούμενο, θεωρείται υπερβολικά μεγάλο.

Το βρετανικό ινστιτούτο δημοσκοπήσεων YouGov θα δώσει στη δημοσιότητα έρευνα για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες, το βράδυ της Πέμπτης, με την ελπίδα ότι θα επαναλάβει την επιτυχία που είχε η πρόβλεψή του για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος της Σκωτίας, το 2014.

Η έρευνα του YouGov θα βασιστεί στις απαντήσεις που θα δώσει μια προεπιλεγμένη ομάδα ψηφοφόρων που θεωρείται αντιπροσωπευτική του εκλογικού σώματος. Τα ευρήματα του ινστιτούτου θα ανακοινωθούν από το κανάλι Sky News λίγη ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες στις 22.00, τοπική ώρα (00.00 μεσάνυκτα Πέμπτης προς Παρασκευή ώρα Ελλάδας).

Η έρευνα θα είναι διαδικτυακή, δεν θα βασιστεί δηλαδή στις απαντήσεις που θα δίνουν οι ψηφοφόροι βγαίνοντας από τα εκλογικά τμήματα, όπως γίνεται συνήθως στα exit polls. Οι ερωτηθέντες θα επιλεγούν μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν σε άλλες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου και έχουν συμφωνήσει να αποκαλύψουν την απόφαση που έλαβαν, αφού ψηφίσουν, είπε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής ο ακριβής αριθμός των ατόμων που θα συμμετάσχουν στην έρευνα.

Το 2014, δημοσκόπηση του YouGov που δόθηκε στη δημοσιότητα αφού έκλεισαν οι κάλπες στη Σκωτία προέβλεψε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Η έρευνα εκείνη έδινε ποσοστό 54% κατά της ανεξαρτησίας και το επίσημο ποσοστό, μετά την καταμέτρηση των ψήφων, ήταν 55,3%.

Πάντως, τόσο το YouGov όσο και άλλες μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων, έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους στις βουλευτικές εκλογές του 2015, τις οποίες κέρδισε με χαρακτηριστική άνεση το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Επί μήνες, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Συντηρητικοί θα έδιναν μάχη στήθος με στήθος με τους Εργατικούς για την πρωτιά. Μόνο μία δημοσκόπηση αποδείχθηκε σχετικά σωστή στις προβλέψεις της.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του YouGov, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Times τη Δευτέρα, έδινε ποσοστό 44% υπέρ του Brexit και 42% υπέρ της παραμονής. Άλλες δημοσκοπήσεις όμως δείχνουν ότι προηγείται οριακά το στρατόπεδο που τάσσεται υπέρ της παραμονής.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: