Χονγκ Κονγκ: Συνελήφθη ηγετική μορφή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στην επέτειο της Τιενανμέν

Τέσσερα άτομα με πολιτικά έβαλαν την 37χρονη δικηγόρο Τσόου Χανγκ-τουν σ’ ένα μαύρο σεντάν κι έφυγαν

Η Τσόου Χανγκ-τουν, μορφή του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, συνελήφθη σήμερα το πρωί, στην επέτειο των γεγονότων στην Τιενανμέν, οι τελετές μνήμης για τα οποία απαγορεύθηκαν και φέτος από τις αρχές.

Τέσσερα πρόσωπα με πολιτικά, που δήλωσαν αστυνομικοί, βρέθηκαν απέναντι στην Τσόου Χανγκ-τουν μπροστά στο ακίνητο όπου βρίσκεται το γραφείο της, στο κέντρο της πόλης, και κατόπιν της ανακοίνωσαν πως τη συλλαμβάνουν, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Την έβαλαν σ’ ένα μαύρο σεντάν κι έφυγαν. Πηγή προσκείμενη στην αστυνομία διευκρίνισε ότι η Τσόου Χανγκ-τουν συνελήφθη δυνάμει του άρθρου 17A περί διατάραξης της δημόσιας τάξης.

Η 37χρονη δικηγόρος είναι αντιπρόεδρος της Συμμαχίας του Χονγκ Κονγκ, η οποία οργανώνει ολονυχτία με κεριά στο πάρκο της Βικτόριας κάθε 4η Ιουνίου, τιμώντας τα θύματα της καταστολής στην πλατεία Τιενανμέν την 4η Ιουνίου 1989.

Η ολονυχτία ακυρώθηκε και φέτος, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, από την αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ. Οι αρχές επικαλέστηκαν τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλονται για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, μολονότι η πόλη δεν έχει καταγράψει κανένα κρούσμα μετάδοσης στην κοινότητα εδώ και πάνω από έναν μήνα.

Μετά την απαγόρευση η Συμμαχία για το Χονγκ Κονγκ έκανε γνωστό ότι τελικά δεν θα οργανώσει την ολονυχτία. Η κυρία Τσόου όμως είπε στον Τύπο πως προσωπικά σχεδίαζε να πάει στο πάρκο της Βικτόριας το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να εκπροσωπεί κάποιον πέρα από τον εαυτό της.

Η τελετή που σχεδιαζόταν να γίνει το 2020 είχε επίσης απαγορευθεί εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν αψηφήσει την εντολή των αρχών και η συγκέντρωση εκείνη είχε οδηγήσει να ασκηθούν ποινικές διώξεις σε βάρος 24 προσωπικοτήτων του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Κατά την εφημερίδα South China Morning Post, ίσως γίνουν κι άλλες συλλήψεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: