Χιλή: Καλεί τον πρεσβευτή της Βραζιλίας μετά τις «ψευδείς ειδήσεις» που διέσπειρε ο Μπολσονάρου για τον ομόλογό του Μπόριτς

Η διπλωματία της Χιλής κάλεσε χθες Δευτέρα τον πρεσβευτή της Βραζιλίας στο Σαντιάγο μετά τις «ψευδείς ειδήσεις» που διέσπειρε ο Ζαΐχ Μπολσονάρου εναντίον του ομολόγου του Γκαμπριέλ Μπόριτς, υποστηρίζοντας πως αυτός ο τελευταίος είχε βάλει «φωτιά στο μετρό» του Σαντιάγο, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το ΥΠΕΞ.

Ο κ. Μπόριτς, πρώην ηγέτης φοιτητικής παράταξης, που εξελέγη τον Νοέμβριο του 2021 πρόεδρος της Χιλής στα 35 του χρόνια, είχε πρωταγωνιστήσει στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συντάραξαν τη Χιλή το 2019, με κεντρικό αίτημα περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.

Η κοινωνική εξέγερση, θρυαλλίδα της οποίας ήταν η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων του μετρό τις ώρες αιχμής, είχε τη νεολαία στο επίκεντρο· αμαυρώθηκε ωστόσο επανειλημμένα από βίαια επεισόδια. Σταθμοί του μετρό στην πρωτεύουσα είχαν πυρποληθεί.

Το βράδυ προχθές Κυριακή, κατά τη διάρκεια του πρώτου τηλεοπτικού ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 2ης Οκτωβρίου στη Βραζιλία, ο ακροδεξιός πρόεδρος Μπολσονάρου υποστήριξε πως ο Γκαμπριέλ Μπόριτς ενεχόταν στις πυρκαγιές εκείνες.

Ο κ. Μπολσονάρου καταφερόταν εναντίον του βασικού αντιπάλου του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, το φαβορί των δημοσκοπήσεων: ο Λούλα, είπε, «υποστήριξε τον πρόεδρο της Χιλής, αυτόν που είχε βάλει φωτιά στο μετρό, και κοιτάξτε πού πάει η Χιλή». Αναφέρθηκε ακόμη στην υποστήριξη που προσέφερε ο Λούλα σε κυβερνήσεις της αριστεράς που εξελέγησαν πρόσφατα σε κράτη της Λατινικής Αμερικής, για παράδειγμα αυτή του Γουστάβο Πέτρο, που ανέλαβε την εξουσία αυτόν τον μήνα στην Κολομβία.

«Θεωρούμε τις δηλώσεις αυτές πολύ σοβαρές. Είναι πασιφανές ότι είναι εντελώς ψευδείς και λυπούμαστε που οι διμερείς σχέσεις γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και πόλωσης για προεκλογικούς λόγους μέσω παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων», τόνισε η υπουργός Εξωτερικών της Χιλής, η Αντόνια Ουρεχόλα.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Χιλής πρόσθεσε πως θα επιδοθεί επίσημη διαμαρτυρία στον βραζιλιάνο πρεσβευτή.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: