Χιλή: «Ένεση» 5,5 δισ. δολάρια από την κυβέρνηση για την τόνωση της οικονομίας

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Παρασκευή στο Σαντιάγο, την 50ή ημέρα μιας μαζικής κινητοποίησης που δεν αποκλιμακώνεται στη Χιλή, η οποία βιώνει τη σοβαρότερη κοινωνική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Όπως κάθε Παρασκευή από τη 18η Οκτωβρίου, την ημέρα που εκδηλώθηκε το κίνημα διαμαρτυρίας — αφορμή ήταν η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου του μετρό της πρωτεύουσας τις ώρες αιχμής, απόφαση που μπήκε στο συρτάρι μερικές ημέρες αργότερα — χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, με την ατμόσφαιρα να θυμίζει γιορτή, με τραγούδια, χορούς, τρομπέτες και ταμπούρλα.

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ξεδίπλωσαν μια τεράστια σημαία της Χιλής πάνω στην οποία είχε ζωγραφιστεί ένα κλειστό μάτι, σύμβολο των περίπου 300 ανθρώπων που έχουν υποστεί σοβαρούς οφθαλμικούς τραυματισμούς στις επεμβάσεις των δυνάμεων επιβολής της τάξης αφότου ξέσπασαν οι κινητοποιήσεις και οι ταραχές στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Από την εκδήλωση της τρέχουσας κοινωνικής κρίσης στη Χιλή, τουλάχιστον 26 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, άλλοι περίπου 5.000 έχουν τραυματιστεί και η οικονομία έχει υποστεί βαρύ πλήγμα, με τη δραστηριότητα να συρρικνώνεται τον Οκτώβριο κατά 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς της κεντρικής τράπεζας και της κυβέρνησης του δεξιού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα.

Για να κατευνάσει το κύμα διαδηλώσεων άνευ προηγουμένου στην πρόσφατη ιστορία της Χιλής, η κυβέρνηση του Πινιέρα ανήγγειλε πως βάζει πάνω στο τραπέζι 5,5 δισ. δολάρια για να τονώσει την οικονομία. Ανακοίνωσε επίσης αύξηση των συντάξεων, έως και κατά 50% για ορισμένες κατηγορίες δικαιούχων, καθώς κι ένα έκτακτο επίδομα που θα λάβουν περίπου 1 εκατομμύριο οικογένειες.

Οι Χιλιανοί διαδηλώνουν εναντίον των ανισοτήτων που βασιλεύουν στη χώρα όπου η οικονομία ανθεί ενώ το κράτος, όπως καταγγέλλουν, έχει παραχωρήσει σχεδόν εξ ολοκλήρου τους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας και των κοινωνικών ασφαλίσεων στον ιδιωτικό τομέα. Αξιώνουν επίσης νέο Σύνταγμα, σε αντικατάσταση αυτού που συντάχθηκε επί των ημερών της στρατιωτικής δικτατορίας.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: