Χανιά: Επιστρέφει το φεστιβάλ για την κρητική γη και τα προϊόντα

Μετά από δύο χρόνια, η μεγάλη διοργάνωση για τα κρητικά προϊόντα επιστρέφει

Ύστερα από δύο χρόνια που η πανδημία δεν επέτρεψε την διοργάνωση εκδηλώσεων «επιστρέφει» στα Χανιά ο πολύ επιτυχημένος θεσμός «Φεστιβάλ γης — Άνθρωποι και Προϊόντα».

Όλοι οι δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας, η Περιφέρεια και το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο ενώνουν τις δυνάμεις τους και μέσω προγραμματικής σύμβασης προχωρούν στην διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί από τις 27-31 Ιουλίου σε χώρο της Δυτικής Τάφρου, ενώ φιλοδοξία των συμμετεχόντων είναι μέρος του θεσμού να «ταξιδέψει» και στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο.

Οι στόχοι της διοργάνωσης

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας Χανίων Γιάννης Νικηφοράκης, « η ανάδειξη-προβολή και προώθηση των αγροτικών προϊόντων, σε συνδυασμό με τον φυσικό-πολιτιστικό πλούτο της περιοχής και γενικότερα της ζωής στον αγροτικό χώρο και παράλληλα η στήριξη των προσπαθειών για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής αποτελούν τον βασικό στόχο της προσπάθειας».

Το περιεχόμενο του φεστιβάλ που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ προσδιορίζεται από 4 θεματικούς άξονες οι οποίοι συνδυαστικά θα υποστηρίξουν τους παραπάνω στόχους.

Οι άξονες της διοργάνωσης

• Ο Εμπορικός Άξονας: Θα φιλοξενεί τοπικές και γενικότερα Κρητικές Επιχειρήσεις παραγωγής ή εμπορίας τυποποιημένων αγροδιατροφικών προϊόντων (κάθε μορφής) καθώς και αντίστοιχες επιχειρήσεις τεχνολογικού–μηχανολογικού εξοπλισμού, οι οποίες είναι εξωστρεφείς στην εθνική ή διεθνή αγορά και επιδιώκουν την περαιτέρω ανάπτυξη και προβολή στους πολίτες καταναλωτές και στους μεγάλους προμηθευτές (Ξενοδοχεία, Δίκτυα προμηθειών κ.α).

• Ο Άξονας των μικρών παραγωγών: Θα φιλοξενεί μικρούς τοπικούς παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων που δεν υπάγονται στη παραπάνω κατηγορία (οικοτέχνες, πολύ μικρές επιχειρήσεις, συνεργατικές παραγωγικές πρωτοβουλίες κ.α) με σκοπό τη γνωριμία των προϊόντων τους με τους επισκέπτες καταναλωτές. Στο χώρο αυτό θα φιλοξενούνται και εργαστήρια παραγωγής προϊόντων με παραδοσιακές τεχνικές.

• Ο Άξονας της Γεωργίας: Θα φιλοξενεί οργανισμούς, φορείς, ερευνητικά εργαστήρια και επιχειρήσεις με αναφορά σε τεχνολογίες και μέσα εκσυγχρονισμού των γεωργικών καλλιεργειών στην κατεύθυνση ανάπτυξης της ευφυούς και γεωπεριβαλλοντικής γεωργίας. Ο άξονας αυτός θα έχει το χαρακτήρα ενημέρωσης των παραγωγών για τις εφαρμοζόμενες Ευρωπαϊκές, Εθνικές και Περιφερειακές πολιτικές στήριξης του Αγροτικού τομέα καθώς και τις νέες τεχνολογίες και μέσα ως προϊόντα της Επιστημονικής Έρευνας. Στο παραπάνω πλαίσιο μπορούν να ενταχθούν ενημερωτικές διαλέξεις και ειδικές παρουσιάσεις σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

• Άξονας Φύσης, Πολιτισμού και Τουρισμού: Θα αναφέρεται στο φυσικό, πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο του αγροτικού χώρου μέσω περιπτέρων των δήμων και άλλων σχετικών φορέων, καθώς επίσης χειροτεχνών και καλλιτεχνικών ομάδων. Παράλληλα θα λειτουργεί ειδικός χώρος παιδικής δημιουργίας και παρουσιάσεων καλλιτεχνικής δημιουργίας (χορός, φωτογραφία, ντοκιμαντέρ κ.τλ)

Τέλος στην Κεντρική εξέδρα της Έκθεσης θα αναπτύσσεται επιλεγμένο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ευρύτερου φάσματος από τοπικά και μετακληθέντα μουσικοχορευτικά σχήματα

Το ιστορικό της διοργάνωσης

Το 1998 ξεκίνησε στα Χανιά ο «Αγροτικός Αύγουστος» ως θεσμός που στη πορεία καθιερώθηκε ως Εμπορική Έκθεση των Τοπικών Αγροτικών Προϊόντων με παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικές ημερίδες στο πεδίο της αγροδιατροφής, της κρητικής διατροφής και της τοπικής παράδοσης. Διοργανωτής μέχρι το 2010 ήταν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων με τη συνεργασία του Δήμου Χανίων, του ΕΒΕΧ και κατά περιόδους άλλων φορέων. Χώρος διοργάνωσης ήταν τα Νεώρια και ο «Αγροτικός Αύγουστος» εξελίχθηκε σε γεγονός με μεγάλη απήχηση και επιτυχία. Παράλληλα και κατά τη περίοδο 2004-06 Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΤΕΔΚ Χανίων και οι δήμοι συμμετείχαν και στήριξαν ενεργά τη διοργάνωση από την Αναπτυξιακή Χανίων ΑΕ στον χώρο της πρώην Περιφερειακής Αγοράς στην Αγυιά των 3ήμερων εκδηλώσεων εντός του Σεπτεμβρίου με τίτλο Κρήτη — Γη — Πολιτισμός.

Οι εκδηλώσεις αυτές που ουσιαστικά αντικατέστησαν τον «Αγροτικό Αύγουστο», είχαν χαρακτήρα ανάδειξης του φυσικού πολιτιστικού και παραγωγικού πλούτου των Χανίων με περίπτερα των δήμων του Ν. Χανίων και των επιστημονικών, παραγωγικών φορέων και οργανώσεων και σημείωσαν σημαντική επιτυχία. Από το 2010 με την καθιέρωση της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης η κύρια ευθύνη διοργάνωσης του Αγροτικού Αυγούστου περιήλθε στον δήμο Χανίων με συμμετοχή της Αντιπεριφέρειας Χανίων, του ΕΒΕΧ καθώς και άλλων φορέων, και οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν αρχικά στη Δυτική Τάφρο και μετά στην Πλατεία 1866. Οι περιορισμένες δυνατότητες του χώρου περιόρισαν τα τελευταία χρόνια, μέχρι και το 2019, τον χαρακτήρα και τη δυναμική του θεσμού.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: