Χανιά : Αναγνωρίστηκε ως μαρτυρικό το χωριό Κοντομαρί

Ως μαρτυρικό χωριό αναγνωρίζεται από την ελληνική Πολιτεία η τοπική κοινότητα Κοντομαρίου του Δήμου Πλατανιά στα Χανιά, σύμφωνα με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας Κυβέρνησης (ΦΕΚ) στις 2 Απριλίου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει να καταθέσει το αίτημά του στην ελληνική Πολιτεία το 2012 και το εν λόγω αίτημα επικαιροποιήθηκε κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο, από το δήμαρχο Πλατανιά, Γιάννη Μαλανδράκη με έγγραφό του προς το υπουργείο Εσωτερικών.

«Με την αναγνώριση του Κοντομαρί ως μαρτυρικού χωριού διορθώνεται μια παράλειψη της Πολιτείας, που αποκαθιστά μια ιστορική αδικία», τονίζεται σε ανακοίνωση του Δήμου Πλατανιά.

Οι κάτοικοι του χωριού Κοντομαρί βίωσαν τη ναζιστική βία από τις πρώτες κιόλας ημέρες της κατάληψης της Κρήτης, αφού στις 2 Ιουνίου 1941, Γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του χωριού ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης.

Η σφαγή στο Κοντομαρί, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε, ήταν η πρώτη από μία σειρά αντιποίνων που έγιναν στην μεγαλόνησο από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του Κοντομαρί κατηγορήθηκαν για το θάνατο μερικών Γερμανών στρατιωτών, των οποίων τα πτώματα είχαν βρεθεί κοντά στο χωριό. Οι ναζί πήραν ομήρους τους άνδρες κατοίκους, τους οδήγησαν στους παρακείμενους ελαιώνες και τους εκτέλεσαν.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν είναι ξεκάθαρος. Σύμφωνα με τα Γερμανικά αρχεία, 23 άντρες εκτελέστηκαν, αλλά σύμφωνα με άλλες πηγές ο τελικός φόρος αίματος ανήλθε στους 60.

Η όλη επιχείρηση, αποτυπώθηκε από το φωτογραφικό φακό του Φραντζ Πέτερ Βάιξλερ, που συνόδευε τη Βέρμαχτ ως πολεμικός ανταποκριτής για τις ανάγκες της Γερμανικής πολεμικής προπαγάνδας

ellada

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: