Χαμός στο Twitter με το άρθρο Καρανίκα για την αριστερή λογοτεχνία (εικόνες)

Αμέτρητα σατιρικά σχόλια έχει προκαλέσει στο ελληνικό Twitter το άρθρο του συμβούλου στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Νίκου Καρανίκα, με τίτλο «Απέναντί μας και η Δεξιά ως νοοτροπία», το οποίο δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της «Αυγής» το Σαββατοκύριακο.

Ο Νίκος Καρανίκας, στο άρθρο του, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «Πρώτη φορά στην Ελλάδα ήρθε ο κόσμος του πολιτισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης να κυβερνήσει εις βάρος των προηγούμενων ισορροπιών…» και στη συνέχεια καταπιάνεται με τη λογοτεχνία για να αναδείξει τις ιδεολογικές διαφορές ανάμεσα στην Αριστερά και την Δεξιά.

«Εμείς διαβάζαμε Τολστόι, Βάρναλη, Ρίτσο, Λένιν, Μαρξ, Μπακούνιν. Αγαπούσαμε τον Ντοστογιέφσκι, προτιμούσαμε να ανιχνεύσουμε τον Διαφωτισμό από τον Ρουσσώ ή τον υλιστή και άθεο Ντιντερό. Δυσκολευόμασταν με την ευρωπαϊκή διανόηση και τα φιλοσοφικά ρεύματα, αλλά επιμέναμε. Κουβεντιάζαμε τα αναγνώσματά μας, μιλάγαμε για φιλοσόφους και τις απόψεις τους, πηγαίναμε να δούμε Ταρκόφσκι, Βισκόντι και Αγγελόπουλο, ενώ μετά βγαίναμε να αναλύσουμε τι είδαμε και, καθώς μιλάγαμε για τον ιταλικό νεορεαλισμό, μαλώναμε για τον σοσιαλιστικό ρεαλισμό και κοροϊδεύαμε το Χόλιγουντ», αναφέρει.

Και προσθέτει: «Κάναμε κουβέντες τα διαβάσματά μας και βγάζαμε συμπεράσματα από τον Πασκάλ και τον Μπρικνέρ γιατί δεν πρέπει να είμαστε ρατσιστές και φασίστες. Ήμασταν μαζί με τα κορίτσια φεμινιστές, γιατί μας άρεσε το κομμάτι της ιστορίας για τις σουφραζέτες αλλά και την Σιμόν ντε Μποβουάρ. Καταλαβαίναμε και αγαπούσαμε τα κορίτσια διαφορετικά από τους φαλλοκράτες. Όλες αυτές οι κουβέντες ήταν που μας έκαναν να διαφέρουμε από τους δεξιούς, τους δαπίτες και τις δαπίτισσες. Εκείνοι διαβάζανε «4 τροχούς», «Moto» και «Marie Claire», όταν εμείς διαβάζαμε φιλοσοφία. Τους κοροϊδεύαμε ως αντιδραστικούς και αυτοί με τη σειρά τους μας κορόιδευαν ως γραφικούς και κουλτουριάρηδες. Αυτές οι κουβέντες ήταν για εμάς γεμάτες ιδέες, αυτές μας άλλαζαν τα μυαλά, την οπτική, τον τρόπο που θα συμπεριφερόμασταν στους πιο αδύναμους. Αυτές οι κουβέντες, αυτά τα διαβάσματα, μας έμαθαν να αγωνιζόμαστε για το κοινό καλό, μας έμαθαν να ζούμε με αξιοπρέπεια, να φροντίζουμε να δημιουργούμε περιβάλλοντα που δεν καταστέλλουν τις δυνατότητες των άλλων· μάθαμε τι είναι η ισότητα, η ισοτιμία και η αλληλεγγύη. Κοροϊδεύαμε τον δεξιό τρόπο ζωής. Είχαμε μια εικόνα δυο διαφορετικών κόσμων, με αξίες και ιδανικά διαφορετικά».

Το λάθος που έκανε, που θυμίζει λίγο τα νησιά Μυτιλήνη και Λέσβος που είχε πει ο Αλέξης Τσίπρας, προκάλεσε θυμηδία στο Twitter που εκτός από το να επισημαίνει πως Πασκάλ και Μπρικνέρ είναι το ίδιο πρόσωπο, έχει εμπνευστεί και για τις υπόλοιπες λογοτεχνικές ανησυχίες του κυρίου Καρανίκα.

To hashtag #vivliothiki_karanika, βρέθηκε μεταξύ των κορυφαίων trending θεμάτων.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: