Χαλβάς: Ένα γλύκισμα με διαχρονική αξία και γεύση που ξεχωρίζει

Σκέτος ή δίχρωμος με κακάο. Γεμιστός με κομματάκια σοκολάτας ή φιστίκι και αμύγδαλο. Παραδοσιακός με μέλι και σταφίδα ή πιο μοντέρνος με σουσάμι βρόμης και μούρα.

Ο λόγος για τον χαλβά, ένα γλύκισμα του οποίου η ιστορία χάνεται στο χρόνο. Έχει αγαπηθεί και συνάμα δεχτεί τόσες επιρροές από διάφορους πολιτισμούς με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε μία σταθερή αξία η οποία παραμένει πάντα διαχρονική.

Γλύκισμα ιδιαίτερα δημοφιλές και αγαπητό ειδικά σε περιόδους νηστείας αλλά και λόγω της διατροφικής του αξίας, καθώς είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά σε οποιαδήποτε εκδοχή του, με πλήθος διαφορετικών συνταγών (πράγμα που τον καθιστά και προσαρμόσιμο στις ανάγκες του καθενός).

Η ονομασία του φαίνεται να προέρχεται από την αραβική ρίζα hulw (χαλβά), που σημαίνει γλυκό. Δεν είναι γνωστό πότε ακριβώς μπήκε στην Ελλάδα, πιθανολογείται ότι πέρασε στην ελληνική κουζίνα προς το τέλος του 12ου αιώνα από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας που γνώριζαν την τέχνη της παρασκευής του.

Πρόκειται για ένα πολυταξιδεμένο γλυκό το οποίο όχι μόνο αγαπήθηκε αλλά εισχώρησε βαθιά στην κουλτούρα του κάθε πολιτισμού από τον οποίο πέρασε.  Στη Πόλη για παράδειγμα παρασκευαζόταν για ορισμένες θρησκευτικές τελετές των δερβίσηδων. Ενώ στην Ελλάδα, έχει συνδεθεί με τη νηστεία της Σαρακοστής.

Γιατί ο χαλβάς έχει αναδειχθεί ως το γλύκισμα της καθαράς Δευτέρας;

Ένας από τους κυριότερους λόγους που ο χαλβάς έχει συνδεθεί με τη διατροφή σε περιόδους νηστείας και ιδιαίτερα της Μεγάλης Σαρακοστής είναι η πλούσια θρεπτική του αξία.  Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία πολύ σημαντική μέρα καθώς σηματοδοτεί την έναρξη μιας μακράς νηστείας 40 ημερών.

Όταν νηστεύουμε ο οργανισμός μας στερείτε ένα μεγάλο μέρος των διατροφικών παραγόντων που καταναλώνουμε την υπόλοιπη περίοδο. Τόσο λόγω του περιορισμένου διαιτολογίου όσο και των μικρών ποσοτήτων τροφής που λαμβάνουμε κατά την περίοδο της νηστείας υπάρχει η ανάγκη τροφών υψηλής διατροφικής αξίας.

Ο χαλβάς διαθέτει συστατικά και ευεργετικές ιδιότητές και προσφέρει πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, καλής ποιότητας λιπαρά, φυσικά αντιοξειδωτικά και πολλά άλλα. Λόγω των πολλών και διαφορετικών τρόπων παραγωγής τους μπορεί να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε διατροφή, δίνοντας κάθε φορά τις θρεπτικές ουσίες που στερούμαστε και έχουμε ανάγκη.

Ως αποτέλεσμα είναι σε θέση να συμβάλλει  στην ομαλή ανάπτυξη του οργανισμού, στη μεταβολική λειτουργία και ενίσχυση των οστών, στην καλύτερη λειτουργία της καρδιάς, ενώ παράλληλα του αναγνωρίζονται και ορισμένες αντιγηραντικές και αντιυπερτασικές δράσεις.

Σύμφωνα με μελέτες βοηθά επίσης στην αντιμετώπιση της χοληστερίνης, στην καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Ο χαλβάς του «Μπακάλη»

Ο χαλβάς του «μπακάλη» το πιο πρόχειρο γλυκό του ελληνικού τραπεζιού έχει ιστορία, τέχνη, μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον και αποτελεί κατηγορία από μόνος του. Μας τον έφεραν οι μικρασιάτες και οι ίδιες οικογένειες διατηρούν σήμερα τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής.

Οι ίνες του χειροποίητου χαλβά είναι εμφανείς και όμορφες, αλλά η έκπληξη βρίσκεται στην αφράτη, μαλακιά και απαλή υφή. Ο χαλβάς αυτός λιώνει στο στόμα σχεδόν πριν προλάβεις να τον μασήσεις.

Πρόκειται για ένα παραδοσιακό γλύκισμα που χαρίζει υγεία, γεύση και απογειώνει τη διατροφή μας τη Σαρακοστή, αλλά και κάθε άλλη εποχή.

Gourmet γεύσεις…από την Πόλη, με τέχνη και ταχίνι

Από το τότε μέχρι σήμερα ο χαλβάς έχει εξελιχθεί και έχει αποτελέσει ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά γλυκά των Ελλήνων. Σε αυτό συνέβαλαν τοπικοί παραγωγοί χαλβά που συνέχισαν την παραγωγή και διάδοσή του χάρις στο μεράκι τους και την αγάπη τους για αυτόν.

Δύο παράγωγοί που συνέβαλαν σε αυτό είναι ο Ιωάννης και ο Γεώργιος Λουκάς, από την Κωνσταντινούπολη. Τα αδέλφια άνοιξαν το πρώτο τους εργαστήριο χαλβά στη Θεσσαλονίκη το 1945. Τα ηνία έχει αναλάβει σήμερα η τρίτη γενιά, διατηρώντας τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και την αρχική συνταγή, παράγοντας χειροποίητα τον «Χαλβά Λουκά».

Μένοντας πιστοί στο όραμά τους, παράγουν καθημερινά «με τέχνη και ταχίνι» τον ασυναγώνιστο πολίτικο χειροποίητο «Χαλβά Λουκά». Η παραδοσιακή παραγωγή του χειροποίητου χαλβά αποτελεί προτεραιότητα των αδελφών Λουκα. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που ζυμώνονται οι χαλβάδες στο χέρι, κάθε μέρα, μέσα στα «μπασίμια» που έφεραν οι παππούδες από την Πόλη.

Η ποικιλία στις γεύσεις, (15 διαφορετικές γεύσεις) κάνουν τον «Χαλβά Λουκά» να ξεχωρίζει. Μπορείτε να τον απολαύσετε με κουβερτούρα πορτοκάλι, κουβερτούρα αμύγδαλο, κουβερτούρα σύκο και οι νέες γεύσεις κουβερτούρα κάστανο  και κουβερτούρα φουντούκι είναι από τις γεύσεις που καθιέρωσαν το «Χαλβά Λουκά» στη συνείδηση των καταναλωτών. Με τους πιο κλασσικούς χαλβάδες όπως ο χαλβάς βανίλια, κακάο, μέλι, φιστίκι να αποτελούν επιλογή για το οικογενειακό τραπέζι της νηστείας και όχι μόνο.

Η μοναδική γεύση, η ποιότητα και η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων της, έχουν εκτινάξει τις εξαγωγές. Τις ημέρες μάλιστα της νηστείας, η παραγωγή χαλβά στο εργαστήριο «Λουκά», αγγίζει τους 2 τόνους ημερησίως.

Αρχίστε λοιπόν διατροφή παραδοσιακά με χαλβά. Σύγχρονος και επίκαιρος όσο ποτέ, καθώς ανταποκρίνεται με το παραπάνω στις επιταγές της υγιεινής διατροφής.

Βρείτε τα προϊόντα «Λουκάς» σε 1.200 σημεία στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό καθώς και στην ιστοσελίδα lukas.gr στο Facebook και στο Youtube.

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: