Χάικο Μάας: Μονόδρομος οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως εναλλακτική λύση» παρά από τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, δηλώνει ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών — Συμφωνία για μεταρρύθμιση του ασύλου λόγω του Αφγανιστάν αναμένει ο Ζέεχοφερ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας δήλωσε σήμερα ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως εναλλακτική λύση» παρά από τις συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, το ισλαμιστικό κίνημα που κατέλαβε την εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Δεν εξετάζουμε ζητήματα της επίσημης αναγνώρισης (του νέου αφγανικού καθεστώτος) αλλά θέλουμε να επιλύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα», πρόσθεσε ο Μάας στην Ντόχα, αναφερόμενος στον αφγανικό λαό, τους Γερμανούς υπηκόους που εξακολουθούν να βρίσκονται στη χώρα και τους Αφγανούς που εργάστηκαν για γερμανικούς οργανισμούς.

Μεταρρύθμιση του ασύλου λόγω του Αφγανιστάν ζητά ο Ζέεχοφερ

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, οι πιθανές επιπτώσεις των εξελίξεων στο Αφγανιστάν στον αριθμό των προσφύγων αυξάνουν τις πιθανότητες μεταρρύθμισης της πολιτικής της ΕΕ για το άσυλο.

«Νομίζω ότι η συνειδητοποίηση ότι είναι καλό να υιοθετηθεί μια κοινή πολιτική ασύλου στην Ευρώπη αυξάνεται από εβδομάδα σε εβδομάδα. Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί φέτος έως και το επόμενο έτος. Ακόμα και ο τελευταίος αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος», δήλωσε ο Χριστιανοκοινωνιστής (CSU) πολιτικός μετά από την ειδική συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία εξέτασε την κατάσταση στο Αφγανιστάν. Ο Ζέεχοφερ δεν είπε πάντως πώς θα μπορούσε να επιλυθεί αυτή η διαμάχη.

Τα τελευταία χρόνια όλες οι προσπάθειες για την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης έχουν επανειλημμένα αποτύχει. Το βασικό σημείο διαφωνίας ήταν πάντα το ερώτημα εάν αυτοί που αναζητούν προστασία σε καταστάσεις κρίσης πρέπει να κατανέμονται στα κράτη μέλη μέσω ποσοστώσεων. Οι ισχύοντες κανόνες του Δουβλίνου ορίζουν ότι, κατά κανόνα, αρμόδιο για την αίτηση ασύλου είναι το κράτος μέλος της ΕΕ στο έδαφος του οποίου το άτομο που ζητά προστασία εισήλθε για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Αυτό επιβαρύνει ιδιαίτερα τις χώρες στα νότια εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως είναι η Ελλάδα και η Ιταλία. Εδώ και καιρό οι χώρες αυτές ζητούν περισσότερη υποστήριξη και υποχρεωτική κατανομή των μεταναστών μεταξύ και των άλλων χωρών. Από την άλλη πλευρά, χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Πολωνία απορρίπτουν κατηγορηματικά την υποχρεωτική κατανομή.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: