Wall Street: Ο πόλεμος «μικρών» και «μεγάλων» επενδυτών έφερε την «μαύρη» Παρασκευή

Οι τεράστιες ζημιές που είχαν  μεγάλα hedge funds  που είχαν ποντάρει στην πτώση της μετοχής  μίας σχετικά μικρής εταιρείας , όπως η GameStop , λόγω της μαζικής τάσης των «μικρών» , που αγόραζαν μαζικά την μετοχή της, έφερε μεγάλες απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η — μικρή , για τα αμερικανικά δεδομένα — εταιρεία ηλεκτρονικών παιχνιδιών GameStop , ήταν η πιο σοβαρή αιτία για την «μαύρη Παρασκευή» στην Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει 621 μονάδες και να πέφτει κάτω από τις 30.000 μονάδες.

Η GameStop — και η αγοραστική «μανία» των μικρότερων επενδυτών, προτιμούν τις «social media» χρηματιστηριακές πλατφόρμες, όπως η Reddit , για να «παίζουν» στην Wall Street- ήταν που εκτόξευσε την μετοχή της, προκαλώντας σημαντικές ζημιές στους «κλασικούς» επενδυτές, οι οποίοι είχαν στοιχηματίσει στην πτώση της μετοχής της GameStop, προκειμένου να βγάλουν χρήματα από το — αναπόφευκτο, υπό άλλες συνθήκες,λουκέτο στην εταιρεία.

Οι «μεγάλοι» επενδυτές βρέθηκαν — λόγω της εκρηκτικής ανόδου της μετοχής της GameStop , που ανέβηκε 400% την τελευταία εβδομάδα — στην ανάγκη να «καλύψουν» το στοίχημά τους: εν ολίγοις, έπρεπε να πληρώσουν τεράστια ποσά, λόγω της μεγάλης ανόδου της μετοχής της GameStop, πράγμα που τους οδήγησε σε πωλήσεις μετοχών ακόμα και «βαριών χαρτιών» της Wall Street, όπως η Apple.Το αποτέλεσμα ήταν να επιστρέψει ο Dow Jones στα επίπεδα του περασμένου Οκτωβρίου…

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Gamestop δεν περιλαμβάνεται στους βασικούς δείκτες της Wall Street — τον Dow Jones,τον S&P και τον Nasdaq.Είναι στον δείκτη Russel 2000, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται μόνον μικρότερες εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά, η «εξέγερση των μικροεπενδυτών» προκάλεσε τριγμούς στους βασικούς δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου.

Όπως είπε στο CNN Business ο αναλυτής Σαμ Στόβαλ, θα χρειαστεί ένα διάστημα πριν ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον «πόλεμο» μεταξύ «μικρών» και «μεγάλων» επενδυτών. Τόνισε ωστόσο ότι «το κουτί της Πανδώρας — οι επενδύσεις μέσα από τις social media πλατφόρμες — άνοιξε και δεν θα μπορέσουμε να το κλείσουμε ξανά».

Ο μεγαλύτερος φόβος στην «επίσημη» αγορά είναι πλέον το ενδεχόμενο να καταρρέουν στο μέλλον τα hedge funds που ποντάρουν στον «στραγγαλισμό» της αξίας των μετοχών εταιρειών όπως η GameStop , πράγμα που θα μπορούσε να αποτελέσει συστημικό κίνδυνο για το σύνολο της αγοράς: μέσα στην εβδομάδα, η Citadel, ένα γιγαντιαίο fund, έδωσε 2 δις δολάρια για να διασώσει την Melvin Capital management, ένα hedge fund που βρέθηκε στη δίνη της εκρηκτικής ανόδου της GameStop, έχοντας ποντάρει στην πτώση της μετοχής της…

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: