Βρέθηκε γραμμένο στα ελληνικά το πρώτο γνήσιο αντίγραφο «Αποκάλυψης του Ιακώβου»

Το πρώτο γνωστό πρωτότυπο ελληνικό αντίγραφο χριστιανικής γραφής, το οποίο περιγράφει τις μυστικές διδασκαλίες του Ιησού στον αδελφό του Ιάκωβο, ανακαλύφθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από Αμερικανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.

 

Μέχρι σήμερα, μόνο ένας μικρός αριθμός κειμένων από τη βιβλιοθήκη Nag Hammadi έχουν βρεθεί στα ελληνικά, την αρχική τους γλώσσα σύνθεσης. Η βιβλιοθήκη διαθέτει μια συλλογή 13 Γνωστικών κοπτικών βιβλίων, τα οποία ανακαλύφθηκαν το 1945 στην Άνω Αίγυπτο.

 
Αλλά νωρίτερα φέτος, οι καθηγητές θρησκευτικών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, Geoffrey Smith και Brent Landau βρήκαν αρκετά αποσπάσματα στα ελληνικά της «Πρώτης Αποκάλυψης του Ιακώβου», η οποία μέχρι σήμερα θεωρείτο ότι υπήρχε μόνο σε κοπτική μετάφραση. Οι 2 ερευνητές έκαναν την ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Βιβλικής Φιλολογίας στη Βοστόνη και θα κάνουν σχετική δημοσίευση στη σειρά «Greco Roman Memoirs» των Παπύρων της Οξυρρύγχου.
«Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι είχαν επιβιώσει από την αρχαιότητα ελληνικά αποσπάσματα από την Πρώτη Αποκάλυψη του Ιακώβου, κι όμως βρίσκονταν ακριβώς μπροστά στα μάτια μας. Η νέα ανακάλυψη είναι σημαντική, εν μέρει επειδή δείχνει ότι οι Χριστιανοί διάβαζαν ακόμη και μελετούσαν κείμενα που οι ηγέτες τους θεωρούσαν αιρετικά» δήλωσε ο Smith.

Στο εν λόγω απόκρυφο κείμενο, που δεν συμπεριλήφθηκε στην Καινή Διαθήκη και ήταν ανάμεσα στα απαγορευμένα από την εκκλησία κείμενα, ο Ιησούς εμφανίζεται να συζητά και να συμβουλεύει τον αδελφό του πώς θα είναι καλός δάσκαλος μετά τον θάνατό του Ιησού.

Το χειρόγραφο που βρέθηκε, είναι γραμμένο με ομοιόμορφο γραφικό χαρακτήρα, ενώ οι λέξεις χωρίζονται με σημεία στίξης σε συλλαβές, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι ίσως χρησίμευε για εκπαιδευτικούς λόγους.

 

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: