Βρετανία: Σήμερα ο β’ γύρος για την εκλογή νέου προέδρου των Τόρις – Η Πένι Μόρντοντ το μεγάλο φαβορί

Ένας από τους έξι υποψηφίους για την ηγεσία των Συντηρητικών θα τεθεί εκτός κούρσας – Νέες ψηφοφορίες από Δευτέρα – Δημοφιλέστερη στο κόμμα η πρώην υπουργός Άμυνας Πένι Μόνρτοντ αλλά στον πρώτο γύρο προηγήθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ 

Σήμερα διεξάγεται ο δεύτερος γύρος για την εκλογή του νέου ηγέτη των Τόρις και από τους έξι υποψηφίους που προκρίθηκαν χθες, αυτός που θα λάβει τις λιγότερες ψήφους, θα τεθεί εκτός κούρσας.

Τα 358 μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του Συντηρητικού Κόμματος καλούνται το μεσημέρι να επιλέξουν τον εκλεκτό τους υποψήφιο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις πέντε το απόγευμα, ώρα Ελλάδος.

Σύμφωνα με το ΒΒC, θα ακολουθήσουν νέες ψηφοφορίες από τη Δευτέρα μέχρι να μείνει το τελικό ζευγάρι διεκδικητών.

Δημοφιλέστερη στο κόμμα η Πένι Μόρντοντ

Ωστόσο, αυτό που κάνει ιδιαίτερα αίσθηση είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης της YouGov, που διεξήχθη σε μέλη των Συντηρητικών και δείχνει ότι η Πένι Μόρντοντ, πρώην υπουργός Άμυνας της χώρας είναι η δημοφιλέστερη στο κόμμα και κατά συνέπεια η ιδανική για να διαδεχτεί τον Μπόρις Τζόνσον όχι μόνο στην ηγεσία του κόμματος αλλά και της χώρας.

Ωστόσο, χθες, στον πρώτο γύρο, ο Ρίσι Σουνάκ, πρώην υπουργός Οικονομικών, αναδείχθηκε πρώτος και με διαφορά από την Μόρντοντ.

Στη χθεσινή ψηφοφορία, ο Σουνάκ, πρώην υπουργός Οιικονομικών συγκέντρωσε 88 ψήφους, η Πένι Μόρντοντ 67 ψήφους, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας 50 ψήφους, η Κέμι Μπέιντενοκ 40, ο Τομ Τούγκενχατ 37 και η Σουέλα Μπράβερμαν 32. Αποκλείστηκαν με λιγότερες από 30 ψήφους οι Ναντίμ Ζαχάουι και ο ο Τζέρεμι Χαντ, ο οποίος λίγες ώρες μετά τον αποκλεισμό του, δήλωσε ότι θα στηρίξει τον Σουνάκ.

Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα «Independent», η δημοσκόπηση της YouGov μεταξύ των μελών του Συντηρητικού Κόμματος, δίνει ξεκάθαρο προβάδισμα στην Πένι Μόρντοντ, η οποία έγινε το απόλυτο φαβορί για την ηγεσία του κόμματος και την πρωθυπουργία.

Γιατί η δημοσκόπηση θεωρείται σημαντική

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση σε δείγμα 879 μελών, η Μόρντοντ έρχεται πρώτη με το 27% των ερωτηθέντων να την στηρίζουν ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Ρίσι Σουνάκ και την Λις Τρας είναι μόλις 13%.

Η δημοσκόπηση θεωρείται σημαντική διότι ο νέος πρωθυπουργός θα επιλεγεί μεταξύ των δύο τελικών υποψηφίων από τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος.

Επίσης, οι 67 ψήφοι που κέρδισε χθες η Πένι Μόρντοντ προκάλεσαν αίσθηση, καθώς δημοσίως τη στήριξή τους στο πρόσωπό της είχαν δηλώσει μόνο σχεδόν 30 βουλευτές.

Η 49χρονη πολιτικός θεωρείται ενωτική, έχει απήχηση σε όλες τις πτέρυγες του κόμματος, με τους πολιτικούς συντάκτες να σχολιάζουν πως είναι ξεκάθαρο ότι έχει αναπτυχθεί μία σημαντική δυναμική υπέρ της.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνουν τα βρετανικά ΜΜΕ, η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αδύναμη αντίπαλος αν και χθες έλαβε μόνο 50 ψήφους. Η Τρας «ποντάρει» στους πιστούς του Τζόνσον, και κυρίως στη δεξιά πτέρυγα των Τόρις, η οποία έδωσε 72 ψήφους στις Κέμι Μπέιντενοκ και Σουέλα Μπράβερμαν.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: