Βρετανία: Προειδοποίηση για ακραία ζέστη μέχρι την Κυριακή – Περιοχές αντιμέτωπες με φωτιές και ξηρασία

Η Βρετανία βρίσκεται αντιμέτωπη με επικίνδυνα καυτές για τη χώρα θερμοκρασίες καθώς ο υδράργυρος φτάνει σήμερα τους 33 βαθμούς Κελσίου στις νότιες περιοχές της Αγγλίας, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα και εκατομμύρια άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν την απαγόρευση της χρήσης σωλήνων τις επόμενες εβδομάδες.

Το Μετεωρολογικό Γραφείο της Αγγλίας εξέδωσε προειδοποίηση για ακραία ζέστη για τις επόμενες τέσσερις ημέρες, ενώ η Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου έθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε συναγερμό υγείας λόγω ζέστης επιπέδου τρία και η Υπηρεσία Μεταφορών προειδοποίησε ότι η ζέστη θα μπορούσε να προκαλέσει το σκάσιμο των ελαστικών στους αυτοκινητοδρόμους.

Οι οικογένειες που απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές θα δουν τροπικές θερμοκρασίες από σήμερα, καθώς το Λονδίνο αναμένεται να φτάσει τους 30 βαθμούς Κελσίου πριν από την κίτρινη προειδοποίηση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας που τίθεται σε ισχύ από αύριο έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να σκαρφαλώσουν στους 36 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένα μέρη.

Προειδοποίησε ότι οι ηλικιωμένοι, οι ασθενείς και οι πολύ νέοι μπορεί να υποστούν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, είναι πιθανές οι καθυστερήσεις στα ταξίδια και υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων στο νερό και πυρκαγιών, καθώς οι ηλιοθεραπευτές κατευθύνονται σε τουριστικά σημεία.


Η λίγη βροχή που αναμένεται πρόκειται να συμβάλει στην ανακούφιση από την απειλή της ξηρασίας, η οποία προκάλεσε απαγορεύσεις για μάνικες και προειδοποιήσεις για πυρκαγιές. Σχεδόν 50 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με μια τεράστια πυρκαγιά για να αποτρέψουν την εξάπλωσή της στο κτήμα Sandringham της βασίλισσας στο Νόρφολκ, ενώ η πυροσβεστική υπηρεσία του Λονδίνου βρισκόταν όλη τη νύχτα έξω, καταπολεμώντας πυρκαγιές σε ολόκληρη την πρωτεύουσα.


Το βασιλικό κτήμα, με την κατοικία της βασίλισσας στο κέντρο του, βρίσκεται σε 8.000 εκτάρια (σχεδόν 20.000 στρέμματα) δασών και ερημών, τα οποία, όπως και μεγάλο μέρος της υπόλοιπης Βρετανίας, έχουν ξεραθεί από τον καύσωνα. Το δράμα άρχισε όταν τουλάχιστον πέντε πυροσβεστικά οχήματα και ένα υδροφόρο κλήθηκαν λίγο πριν από τις 8 χθες το πρωί για την πυρκαγιά σε δασική έκταση ακριβώς έξω από την Α149 κοντά στο Σάντριγχαμ. Πιστεύεται ότι το Σάντριγχαμ έχει το δικό του πυροσβεστικό όχημα σε περίπτωση πυρκαγιάς στο βασιλικό κτήμα.



Αυτό συμβαίνει την ώρα που ένα χωριό του Οξφορντσάιρ έγινε το πρώτο στη Βρετανία που στερεύει, με τους κατοίκους να αναγκάζονται να βασίζονται σε παραδόσεις εμφιαλωμένου και βυτιοφόρου νερού.

Το Νόρθεντ, στα σύνορα με το Μπάκιγχαμσαϊρ, παίρνει συνήθως το νερό του από τον αποξηραμένο πλέον Στόκεντσερτς. Η Thames Water αναγκάστηκε να στείλει βυτιοφόρα και μπουκάλια νερού στους κατοίκους της, που αγωνίζονται μετά την υψηλή ζήτηση του φυσικού πόρου τις τελευταίες ζεστές εβδομάδες. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι θα εκδώσει απαγόρευση χρήσης μάνικας για 15 εκατομμύρια πελάτες σε όλο το Λονδίνο, το Surrey και το Gloucestershire τις επόμενες εβδομάδες.


Η Aρμόδια υπηρεσία Μεταφορών προειδοποίησε ότι η έναρξη ενός Σαββατοκύριακου όπου εκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν μακρινά ταξίδια προς την παραλία, ποδοσφαιρικούς αγώνες, μουσικά φεστιβάλ και διακοπές θα συμπέσει με ακραία ζέστη. Οι θερμοκρασίες αναμένεται να κορυφωθούν στους 35 βαθμούς Κελσίου, αυξάνοντας τον κίνδυνο έκρηξης για ελαστικά που είναι φουσκωμένα σε λάθος πίεση ή έχουν ήδη υποστεί ζημιά.

Οι οδηγοί θα πρέπει επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ελεγχθεί το σύστημα ψύξης του οχήματός τους από μηχανικό, καθώς οι υπερθερμασμένοι κινητήρες αποτελούν κοινή αιτία βλαβών σε ζεστό καιρό.

Οι λάτρεις του ήλιου θα έχουν κaυτή ζέστη σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία σήμερα, καθώς οι θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν τους 28 βαθμούς Κελσίου κατά μήκος της ακτογραμμής του Μπόρνμουθ, ενώ στο Ντόβερ του Κεντ προβλέπεται να φτάσουν σε υψηλές θερμοκρασίες 24 βαθμούς Κελσίου. Εν τω μεταξύ, στο Αμπερντίν της Σκωτίας προβλέπεται θερμοκρασία 23C και στο Whitsand Bay στην Κορνουάλη θα σημειωθούν μέγιστες θερμοκρασίες 21C.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προέβλεψε επίσης ότι η ακραία ζέστη θα γίνει πιο συνηθισμένη τα επόμενα χρόνια καθώς συνεχίζεται η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Καταστράφηκαν σπίτια από τις φωτιές στη Γαλλία

Πυρκαγιές μαίνονταν χθες, Τρίτη, στη νοτιοδυτική Γαλλία καταστρέφοντας 16 κατοικίες, κατακαίοντας 60.000 στρέμματα και εξαναγκάζοντας σχεδόν 6.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία είχε ήδη πληγεί τον περασμένο μήνα από τεράστιες πυρκαγιές.

Η Γαλλία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει κύματα καύσωνα και ξηρασία που έχουν προκαλέσει πολλές πυρκαγιές τους δύο τελευταίους μήνες.

«Η φωτιά εξαπλώνεται και έχει επεκταθεί στον νομό Λαντ», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι τοπικές αρχές του οινοπαραγωγικού νομού Ζιρόντ, προσθέτοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί 500 πυροσβέστες.


Ο νομός Ζιρόντ στη νοτιοδυτική Γαλλία επλήγη τον Ιούλιο από δύο πυρκαγιές που κατέστρεψαν περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους και προκάλεσαν την απομάκρυνση σχεδόν 40.000 ανθρώπων.

Πυρκαγιές μαίνονταν χθες, Τρίτη, και σε άλλα μέρη της χώρας, μία στους νότιους νομούς Λοζέρ και Αβερόν, όπου σχεδόν 6.000 στρέμματα έχουν ήδη καεί και ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν πρόκειται να μεταβεί αργότερα σήμερα.

Μια άλλη πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί στο νομό Μαιν-ε-Λουάρ στη δυτική Γαλλία, όπου 6.500 στρέμματα έχουν καεί και 5.000 απειλούνται, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: