Βρετανία: Κίνημα καλεί τους καταναλωτές να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς ενέργειας

Κίνημα «Δεν πληρώνω» έκανε την εμφάνισή του και στη Βρετανία θυμίζοντας το κίνημα με τον ίδιο τίτλο που πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2008, αρχικά ως αντίδραση στην πληρωμή διοδίων στον δρόμο Κορίνθου — Πατρών. Μόνο που στη Βρετανία το κίνημα που δημιουργήθηκε τον Ιούνιο δεν αφορά τα διόδια αλλά είναι μια μορφή διαμαρτυρίας κατά της μεγάλης αύξησης των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα.

Από τον Απρίλιο οι τιμές στην Ενέργεια αυξήθηκαν στη χώρα κατά 54% ενώ σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian, από 1η Οκτωβρίου είναι πολύ πιθανό οι τιμές στο φυσικό αέριο και στην ηλεκτρική ενέργεια να αυξηθούν μέχρι και 78%. Έτσι, από το φθινόπωρο για κάθε νοικοκυριό στη Βρετανία υπολογίζεται πως το κόστος φυσικού αερίου και ρεύματος θα φτάσει κατά μέσο όρο στα 350 ευρώ τον μήνα.

«Don’t Pay, UK»

Οι ακτιβιστές του κινήματος «Don’t Pay, UK» (Δεν πληρώνω, Ηνωμένο Βασίλειο), που κρατούν την ανωνυμία τους φοβούμενοι την αντίδραση της κυβέρνησης, ελπίζουν πως πολλοί Βρετανοί θα «αγνοήσουν» από τον Οκτώβριο τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος και έτσι, οι εταιρείες Ενέργειας θα υποχρεωθούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα αναγκαστούν να τερματίσουν αυτή την κρίση.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του κινήματος μέχρι σήμερα περισσότεροι από 75.000 πολίτες έχουν υπογράψει πως θα συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία και δεν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς Ενέργειας από τον Οκτώβριο, αν η κυβέρνηση δεν λάβει δραστικά μέτρα για μείωση των τιμών. Παράλληλα με την άρνηση πληρωμής των λογαριασμών Ενέργειας το κίνημα θα οργανώσει από το φθινόπωρο και διαδηλώσεις κατά των αυξήσεων στην Ενέργεια σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο, που οι συμμετέχοντες στο κίνημα διακινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν πρόσθετα τέλη ή να διακοπεί η παροχή ρεύματος, όλα δείχνουν πως η πρωτοβουλία του κινήματος κερδίζει διαρκώς έδαφος ενώ σύμφωνα με τον Guardian, ήδη, περισσότεροι από 21.000 πολίτες από κάθε «κοινωνική τάξη» συσπειρώνονται με τους ακτιβιστές κατά των αυξήσεων στην Ενέργεια σε πόλεις, όπως το Μπρίστολ, το Μάντσεστερ, το Μπράιτον και το Λονδίνο.

Οι ακτιβιστές προωθούν την εκστρατεία κατά της ακρίβειας στην Ενέργεια και μέσω μηνυμάτων στο Telegram αλλά και με φυλλάδια που έχουν στόχο την ενημέρωση των πολιτών. Μέχρι σήμερα έχουν μοιραστεί περισσότερα από 1,6 εκατ. φυλλάδια από το κίνημα «Δεν πληρώνω», γεγονός που δείχνει την αποφασιστικότητα των ακτιβιστών να πετύχουν τον στόχο τους.

Μπορούν οι πάροχοι Ενέργειας να κόψουν το ρεύμα και το φυσικό αέριο στους Βρετανούς καταναλωτές;

Εκπρόσωπος του κινήματος δήλωσε στον Guardian: «Στις αίθουσες μπιλιάρδου, στις παμπ, στα σχολεία, στη δουλειά, όλοι συζητούν για το πόσο, ήδη, παλεύουν (με την αύξηση των τιμών) και για τους φόβους τους όταν οι λογαριασμοί θα αυξηθούν και πάλι τον Οκτώβριο». Ο ίδιος, πρόσθεσε πως η διαμαρτυρία είναι μια αξιόπιστη λύση του προβλήματος που θα λειτουργήσει. «Θα λειτουργήσει και αυτό όλοι το γνωρίζουν συμπεριλαμβανομένων και τον παρόχων Ενέργειας και της κυβέρνησης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Από την πλευρά της η βρετανική κυβέρνηση μέσω εκπροσώπου της κατηγόρησε το κίνημα «Δεν πληρώνω» για ανευθυνότητα και τόνισε πως καμία κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να ελέγξει τις τιμές στην Ενέργεια. «Αν και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει τις παγκόσμιες τιμές φυσικού αερίου, εμείς παρέχουμε 37 δισ. λίρες ως βοήθεια στα νοικοκυριά, 400 λίρες έκπτωση στους λογαριασμούς Ενέργειας και 1.200 λίρες για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά, ώστε να τα βοηθήσουμε με το κόστος ζωής», ανέφερε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Citizens Advice προειδοποιεί τους Βρετανούς καταναλωτές που θα «αγνοήσουν» τους λογαριασμούς Ενέργειας πως σε σπάνιες περιπτώσεις οι εταιρείες Ενέργειας θα μπορούσαν να διακόψουν την παροχή ρεύματος και φυσικού αερίου ενώ έχουν την δυνατότητα να επιβάλλουν στους καταναλωτές «μέτρα προπληρωμής», γεγονός που σημαίνει πως οι λογαριασμοί, ίσως, γίνουν ακόμα πιο ακριβοί. Πάντως, όπως επισημαίνει η οργάνωση, που ειδικεύεται στην παροχή δωρεάν συμβουλών από εθελοντές νομικούς, σε περίπτωση ασθένειας ή αναπηρίας ο πάροχος Ενέργειας δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε διακοπή ρεύματος ή φυσικού αερίου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: