Βρετανία: «Έλλειμμα ηγεσίας και κρίσης» επικαλείται η έκθεση της Σου Γκρέι για τα κορωνοπάρτι του Τζόνσον

 Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται προσωπικά στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας για τα κορωνοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown  — «Συγγνώμη, έγιναν λάθη, θα τα διορθώσω όλα» είπε ο Τζόνσον στη βρετανική Βουλή

Για αποτυχία της βρετανικής ηγεσίας κάνει λόγο ο βρετανικός Τύπος, ένα 24ωρο μετά τη δημοσίευση της κατ’ ανάγκη συντομευμένης έκθεσης της ανώτερης δημόσιας λειτουργού Σου Γκρέι για τα κορωνοπάρτι και τη συγγνώμη του Βρετανού πρωθυπουργού, Μπόρις Τζόνσον, στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Η έκθεση της Σου Γκρέι ήταν συντομευμένη, λόγω της παράλληλης έρευνας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα η Σκότλαντ Γιαρντ, από την οποία μπορεί να προκύψουν ακόμα και ποινικές ευθύνες.

Ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται προσωπικά στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας για τα κορωνοπάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown, όπως αναφέρει το BBC, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάκρισης του ιδίου και της συζύγου του Κάρι Σίμοντς από τις αστυνομικές αρχές.

Στο μεταξύ, χθες η Σκότλαντ Γιαρντ αποκάλυψε ότι έχει ήδη παραλάβει συνολικά 300 φωτογραφίες και 500 σελίδες εγγράφων από την έρευνα της Γκρέι για τα κορωνοπάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω lockdown το 2020 και το 2021.

Στην χθεσινή του ομιλία από το βήμα της βουλής, ο Τζόνσον, πριν δεχθεί τα πυρά τόσο της αντιπολίτευσης όσο και αρκετών βουλευτών του, δήλωσε πως «λυπάται», πως «καταλαβαίνει την οργή», πως «δεν αρκεί να λέμε συγγνώμη: πρέπει να μάθουμε» και υποσχέθηκε να βάλει τάξη στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Απέφυγε, ωστόσο, να δεσμευτεί ότι θα δημοσιοποιήσει την πλήρη έρευνα της Σου Γκρέι όταν ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα. Λίγες ώρες αργότερα, η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι η έρευνα θα δημοσιοποιηθεί, γεγονός που δείχνει ότι ο Τζόνσον δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από το κόμμα του.

Η εφημερίδα «Metro» κάνει λόγο για «αποτυχία ηγεσίας» και δίνει έμφαση στην «κουλτούρα ποτού» που αποκάλυψε η έκθεση της Σου Γκρέι για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα «Guardian αναφέρει ότι η δημοφιλία του Βρετανού πρωθυπουργού «βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της» μετά και τη χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση στη Βουλή, όπου ο Μπόρις Τζόνσον επικρίθηκε «από όλες τις πλευρές».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στο επίκεντρο της αστυνομικής έρευνας για τα γεγονότα «στα οποία έχει προσωπικά εμπλακεί», όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου.

«Συγγνώμη, έγιναν λάθη, το καταλαβαίνω, θα τα διορθώσω όλα»: αυτό ήταν το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον από τη βρετανική Βουλή, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση μίας συντομευμένης εσωτερικής έκθεσης για τα διαβόητα κορωνοπάρτι της Ντάουνινγκ Στριτ.

Στην επίμαχη έκθεση, η ανώτερη δημόσια λειτουργός, Σου Γκρέι, μιλάει για «συναθροίσεις που δεν έπρεπε να είχε επιτραπεί να πραγματοποιηθούν ή να εξελιχθούν όπως εξελίχθηκαν» και «που είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν», για «σοβαρή αποτυχία στην τήρηση των αναμενόμενων μέτρων», για «μη ενδεδειγμένη υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ», για «ελλείμματα ηγεσίας και κρίσης» στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Την ώρα που ο Βρετανός πρωθυπουργός παλεύει να κερδίσει χρόνο, σύσσωμη η αντιπολίτευση απαιτεί την παραίτησή του. «Ξεδιάντροπο» και «ακατάλληλο» για οποιοδήποτε υψηλό αξίωμα τον χαρακτήρισε ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιθ Στάρμερ, καλώντας τους βουλευτές των Τόρις «να βάλουν τέλος σε αυτή τη φάρσα».

Η Σου Γκρέι αποκάλυψε επίσης πως η βρετανική αστυνομία ερευνά επί του παρόντος 12 συναθροίσεις στην Ντάουνινγκ Στριτ σε περίοδο lockdown, γεγονός που άφησε σε εκείνη τη δυνατότητα να μιλήσει μόνο για τέσσερις άλλες και πως ανάμεσα στις πρώτες είναι τόσο το πάρτι στον κήπο της Ντάουνινγκ Στριτ, στις 15 Μαΐου του 2020, όπου παρέστη και ο ίδιος ο Τζόνσον, όσο και μία συνάθροιση στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα, στις 13 Νοεμβρίου του 2020.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον Guardian, για το πάρτι που φέρεται να οργάνωσε η Κάρι Σίμοντς, σύζυγος του βρετανού πρωθυπουργού, προκειμένου να γιορτάσουν την αποχώρηση του πρώην συμβούλου και νυν ορκισμένου εχθρού του Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: