Βρετανία: Εκατοντάδες σκελετοί εντοπίστηκαν κάτω από παλιό πολυκατάστημα

Μία μακάβρια ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στη Βρετανία, που εντόπισαν κάτω από ένα πρώην πολυκατάστημα τα λείψανα 240 ανθρώπων, εκ των οποίων περίπου 100 παιδιά.

Τα λείψανα εντοπίστηκαν ανάμεσα στα ερείπια ενός μεσαιωνικού μοναστηριού. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, πρόκειται για ό,τι απέμεινε από το ιεροδιδασκαλείο St Saviour’s Priory κάτω από το πρώην πολυκατάστημα Ocky White στο Haverfordwest, που έβαλε λουκέτο το 2013.

Το μοναστήρι είναι συγκρότημα κτιρίων με κοιτώνες, σκριπτόρια (δηλαδή δωμάτια αφιερωμένα στη συγγραφή και τη συλλογή χειρογράφων), στάβλους και νοσοκομείο.

«Είναι ένα αρκετά διάσημο μέρος για να ταφεί κανείς. Εδώ έχουν ταφεί πλούσιοι αλλά και απλοί κάτοικοι της πόλης», δήλωσε ο επόπτης του χώρου, Άντριου Σόμπρουκ, από το Dyfed Archaeological Trust.


Θα γίνει ταφή των λειψάνων

Οι αρχαιολόγοι θα αναλύσουν τα λείψανα, που στη συνέχεια θα ταφούν εκ νέου σε καθαγιασμένο έδαφος. Ορισμένα από τα λείψανα φέρουν τραύματα στο κεφάλι, που παραπέμπουν σε τραύματα μάχης, ενδεχομένως από βέλη ή σφαίρες μουσκέτων, σύμφωνα με τον Σόμπρουκ.

Το γεγονός ότι περίπου τα μισά λείψανα ανήκουν σε παιδιά δείχνει το υψηλό ποσοστό θνησιμότητας τη συγκεκριμένη περίοδο, υποστηρίζει το BBC. Πάντως, οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο τα θύματα να σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μάχης ανάμεσα στις γαλλικές και ουαλικές δυνάμεις, υπό την ηγεσία του επαναστάτη Owain Glyndwr.

«Γνωρίζουμε ότι η πόλη πολιορκήθηκε το 1405 από τον Owain Glyndir και θα μπορούσαν να είναι θύματα αυτής της σύγκρουσης», ανέφερε ο Σόμπρουκ.

Η αρχαιολόγος Γκάμπι Λέστερ ανέφερε ότι ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δεν πίστευε ότι θα μετείχε σε κάτι τόσο μεγάλο, ενώ η τοποθεσία αποδεικνύεται ότι αποτελεί τεράστιο μέρος της ιστορίας της περιοχής. Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι ο χώρος χρησίμευε ως χώρος ταφής μέχρι και τον 18ο αιώνα.

Η DAT Archaeological Services ξεκίνησε τις εργασίες στην τοποθεσία που είναι γνωστή ως Ocky White τον Φεβρουάριο και θα τις συνεχίσει μέχρι τον επόμενο Ιανουάριο.


.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: