Βρετανία: Αύριο οι αποφάσεις για τα ταξίδια στο εξωτερικό – Εκδηλώσεις με… σύμμαχο τα «διαβατήρια εμβολιασμού»

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει τη διεξαγωγή εννέα πιλοτικών εκδηλώσεων με «διαβατήρια εμβολιασμού» από τα μέσα Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων και τριών αγώνων ποδοσφαίρου στο Γουέμπλεϊ

Έτοιμος να ανακοινώσει ορισμένα καλά νέα, είναι ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τα οποία θα περιλαμβάνουν χαλάρωση στα μέτρα μετακίνησης, ενώ σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα θα επιτραπούν και τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Στα σχέδια του Τζόνσον, σημαντικό ρόλο παίζει το «διαβατήριο εμβολιασμού» που θα τεθεί σε εφαρμογή από τα μέσα Απριλίου, όταν και θα αρχίσουν να διεξάγονται εννέα πιλοτικές εκδηλώσεις που θα τεστάρουν το πώς και αν μπορεί να εφαρμοστεί. Οι εκδηλώσεις αυτές, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν και τρεις αγώνες ποδοσφαίρου στο Γουέμπλεϊ και τέσσερις νύχτες διασκέδασης στο Λίβερπουλ.

Όσο για τα ταξίδια στο εξωτερικό και τις διακοπές, ο Μπόρις Τζόνσον σκέφτεται να εφαρμόσει ένα σύστημα «φωτών», σύμφωνα με το οποίο, για ταξίδια σε προορισμούς με «πράσινο φως», δεν θα απαιτείται υποχρεωτική καραντίνα. Το… χρώμα φωτός που θα λάβει, βέβαια, η κάθε χώρα θα αποφασιστεί πολύ αργότερα και με βάση την πορεία των εμβολιασμών της εκάστοτε χώρας. Και η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη ως προς αυτό: «Μην κάνετε ακόμα κρατήσεις στο εξωτερικό για τις διακοπές σας».

Ο υπουργός του Υπουργικού Συμβουλίου, Μάικλ Γκόβ, έστειλε επίσης ένα ισχυρό μήνυμα όσον αφορά τα «διαβατήρια εμβολιασμού». Γράφοντας στη Sunday Telegraph ανέφερε: «Ο εμβολιασμός είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο, αλλά ούτε αυτό μπορεί να προσφέρει 100% προστασία. Για αυτό και πρέπει να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές, ώστε να διασφαλίσουμε, τον πιο ασφαλή και βιώσιμο δρόμο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ο κ. Γκόβ προσθέτει: «Λαμβάνοντας υπόψη τη ζημιά που έχει υποστεί ο τομέας της διασκέδασης και της “νυχτερινής οικονομίας”, τον τελευταίο ένα χρόνο, οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επαναλειτουργήσουν σύντομα, πρέπει να το εξετάσουμε».

Από την πλευρά του, ο Μπόρις Τζόνσον ανέφερε: «Έχουμε κάνει τεράστια βήματα τους τελευταίους μήνες με το πρόγραμμα εμβολιασμού, αλλά και τεράστιες θυσίες για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία, να μπορούμε να πηγαίνουμε ξανά σε εκδηλώσεις, να πηγαίνουμε ταξίδια και να κάνουμε ό,τι άλλο αγαπάμε όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη ασφάλεια».

Αν και ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον απορρίπτει τον όρο «διαβατήρια εμβολιασμού», θα ανακοινώσει ένα σύστημα που θα πιστοποιεί σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο κάθε πολίτης με τον κορωνοϊό (αν τον έχει περάσει ή όχι, αν έχει εμβολιαστεί κλπ), το οποίο σταδιακά θα επιτρέψει στον κόσμο να επιστρέψει σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις από τις οποίες απέχει τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας.

Το σύστημα πιστοποίησης θα περιλαμβάνει τρεις παράγονες: τον εμβολιασμό, πρόσφατο αρνητικό τεστ ή φυσική ανοσία, την οποία θα καθορίζει ένα θετικό τεστ των τελευταίων έξι μηνών.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: