Βρετανία: Από βοηθός μάγου, πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων – Ποια είναι η Πένι Μόρντοντ

H αγαπημένη των Τόρις, Πένι Μόρντοντ, είναι αυτή που αναλαμβάνει την προεδρία στη Βουλή των Κοινοτήτων στην κυβέρνηση της Λιζ Τρας στη Βρετανία.

Υπέρμαχος του Brexit, η 49χρονη Μόρντοντ θεωρήθηκε «αντάρτισσα» από τον Μπόρις Τζόνσον επειδή υποστήριξε στην εσωκομματική ψηφοφορία για την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος τον Τζέρεμι Χαντ.

Η Μόρτοντ μεγάλωσε στο Πόρτσμουθ κι έχασε τη μητέρα της στην εφηβεία, από καρκίνο του μαστού σε ηλικία 15 ετών, ενώ την ίδια χρονιά διαγνώστηκε με καρκίνο και ο πατέρας της.

Η ίδια αναγκάστηκε να αναλάβει ευθύνες από νωρίς και στο πλαίσιο αυτό εργάστηκε και ως βοηθός μάγου για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της. Πριν να ασχοληθεί, δηλαδή, ενεργά με τα κοινά, έδινε με τον ταχυδακτυλουργό Γουίλ Άουλινγκ παραστάσεις σε ξενοδοχεία, στρατώνες και γκολφ κλαμπ.

Παράλληλα, είχε γίνει γνωστή για τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική εκπομπή «Splash!» το 2014 στην οποία ο Ολυμπιονίκης Τομ Ντάλεϊ καλούσε διάσημα πρόσωπα και τους εκπαίδευε στις καταδύσεις.

Αφού έχασε τη μητέρα της, ο δίδυμος αδερφός της Μόρτοντ άφησε το σχολείο για να εργαστεί σε εργοστάσιο, ενώ ο πατέρας τους δούλευε για να πληρώσει τους λογαριασμούς παλεύοντας, παράλληλα, με τον καρκίνο.

Η 49χρονη πολιτικός σπούδασε υποκριτική στη σχολή «Victoryland Theatre School» καθώς και Φιλοσοφία και Πολιτική στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Ήταν στα χρόνια του πανεπιστημίου όταν άρχισε να ασχολείται με την πολιτική, ως επικεφαλής στη νεολαία των συντηρητικών ενώ εργάστηκε και στην προεκλογική εκστρατεία του Μπους το 2004.

Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε στις δημόσιες σχέσεις, μεταξύ άλλων ως βοηθός του κόμματος των Τόρις κατά τη διάρκεια της ηγεσίας του Ουυίλιαμ Χέιγκ. Το 2005, ήταν υποψήφια βουλευτής για την εκλογική περιφέρεια του Πόρτσμουθ Νορθ , όμως ηττήθηκε με μικρή διαφορά από την ανθυποψήφιό της του Εργατικού Κόμματος.

Πέντε χρόνια αργότερα, κατάφερε να καθίσει στα έδρανα της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι, υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, από τον Μάιο έως τον Ιούλιο του 2019, και ως υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, από το 2017 έως το 2019. Το 2022, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα «Express», έγινε η μοναδική γυναίκα βουλευτής που είναι ενεργό μέλος του Βασιλικού Ναυτικού.

Πρώην σύζυγός της είναι ο Πολ Μάρεϊ, συμφοιτητής της στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ. Παντρεύτηκαν σε ηλικία 26 ετών (και οι δύο) τον Ιούλιο του 1999 και χώρισαν ένα χρόνο αργότερα. Νωρίτεαρ η Μόρντοντ είχε μακρόχρονη σχέση με τον μουσικό κλασικής μουσικής Ian Lyon αλλά το ζευγάρι δεν απέκτησε παιδιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι χώρισε το 2016 με την βρετανική εφημερίδα να επισημαίνει ότι αναγκάστηκε να …μοιράσει τις οκτώ γάτες Βιρμανίας που είχε στο σπίτι.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: