Βρετανία: Αντιδρούν Εργατικοί και συνδικάτα για την απόφαση Τζόνσον να γυρίσει το Δημόσιο «στα επίπεδα του 2016»

Το σχέδιο Τζόνσον επιχειρεί να γυρίσει το Δημόσιο στην pro Βrexit εποχή — Περικοπή 91 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέσα στην επόμενη τριετία, θέλει ο Βρετανός πρωθυπουργός

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η είδηση στη Βρετανία ότι ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διέταξε τους υπουργούς του να μειώσουν κατά 91 χιλιάδες τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα μέσα στην επόμενη τριετία για να μπορέσουν να γίνουν φοροαπαλλαγές ύψους δισεκατομμυρίων λιρών.

Αρχικά την είδηση μετέδωσε η εφημερίδα «Daily Mail» και εν συνεχεία ανακοινώθηκε από τη Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, υπουργός ευκαιριών για το Brexit, υπεραμύνθηκε της απόφασης του πρωθυπουργού, παραχωρώντας συνεντεύξεις σε διάφορα βρετανικά ΜΜΕ επισημαίνοντας ότι το δικό του υπουργείο θα πατήσει γκάζι για να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα το σχέδιο.

Την ίδια ώρα, το αντιπολιτευόμενο κόμμα των Εργατικών, όπως και το συνδικάτο που εκπροσωπεί τους δημοσίους υπάλληλους, αντέδρασαν έντονα στο σχέδιο Τζόνσον για περικοπές στον δημόσιο τομέα.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου αφιερωμένης στο «κόστος ζωής», ο ένοικος της Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε προθεσμία ενός μήνα στους υπουργούς του για να καταρτίσουν σχέδια για να μειωθεί το μέγεθος του εργατικού δυναμικού του δημοσίου κατά σχεδόν ένα πέμπτο, κάτι που θα εξοικονομούσε 3,5 δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, απαίτησε να διπλασιαστούν οι προσπάθειες ώστε, όπως το έθεσε, να αμβλυνθεί η πίεση στις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

«Με τις περικοπές 91.000 θέσεων δημοσίων υπαλλήλων, η κυβέρνηση του Λονδίνου σκοπεύει να εξασφαλίσει «άμεση εξοικονόμηση πόρων» ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών», δήλωσε ο Τζόνσον.

Σκοπός του πρωθυπουργού είναι το προσωπικό να επιστρέψει στα επίπεδα του 2016, όταν απασχολούνταν 384.000 δημόσιοι υπάλληλοι — πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο— αντί για τους 475.000 που είναι σήμερα.

Οι αριθμοί των δημοσίων υπαλλήλων αυξάνονταν σταθερά καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμαζόταν να αποχωρήσει από την ΕΕ αλλά και εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοιού.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξήγησε πως «κάθε λίρα που παίρνει η κυβέρνηση από τον φορολογούμενο είναι χρήμα που θα μπορούσε να ξοδέψει για τις δικές του προτεραιότητες, για τη δική του ζωή». Τόνισε επίσης ότι θέλει περισσότεροι εργαζόμενοι να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας.

«Θα υπάρξουν πολλοί που θα διαφωνήσουν μαζί μου, αλλά πιστεύω πως οι άνθρωποι είναι πιο παραγωγικοί, πιο ενεργητικοί, έχουν περισσότερες ιδέες όταν έχουν γύρω τους άλλους ανθρώπους», έσπευσε να επισημάνει.

Σε δηλώσεις του στο βρετανικό δίκτυο «Sky News», ο Τζέικομπ Ρις Μογκ, υπουργός ευκαιριών για το Brexit, υπεραμύνθηκε της απόφασης του πρωθυπουργού: «Ξέρω ότι ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά θα πρέπει να επιστρέψουμε στον δημόσιο τομέα που είχαμε το 2016… από τότε έπρεπε να υπάρχουν υπάλληλοι για συγκεκριμένα καθήκοντα».

«Λοιπόν, σε ότι αφορά τις συνέπειες του Brexit και την αντιμετώπιση της νόσου Covid, υπήρχε λόγος γι’ αυτήν την αύξηση των εργαζομένων, αλλά τώρα προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», υποστήριξε στο BBC.

Την ίδια ώρα, οι μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας είναι πιθανό να απαιτήσουν χρόνο και δεν υπάρχει καθορισμένος στόχος για απολύσεις, υποστηρίζει η ένωση δημοσίων υπαλλήλων του FDA, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τις υπηρεσίες, όπως η επεξεργασία διαβατηρίων που βρίσκονται ήδη υπό πίεση.

Ο Ντέιβ Πένμαν, γενικός γραμματέας του FDA, συνδικαλιστικού φορέα που εκπροσωπεί εργαζόμενους του δημοσίου τομέα, τόνισε μέσω Twitter πως «αν δεν έχουν σοβαρό σχέδιο, πρόκειται είτε απλά για προσπάθεια να εξασφαλίσουν προβολή από τα ΜΜΕ, ή για ριψοκίνδυνη πολιτική περικοπών και καμένης γης στις δημόσιες υπηρεσίες χωρίς καμία σκέψη ή έγνοια για τις συνέπειες».

Εκτός από το συνδικάτο FDA, έντονη ήταν και η αντίδραση της βρετανικής αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρει το BBC, οι Εργατικοί κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Λονδίνου για «άσκοπη ρητορική και έλλειψη δράσης» αντί να εφαρμόσει έναν έκτακτο προϋπολογισμό για να προσφέρει περισσότερη υποστήριξη στους ανθρώπους που αγωνίζονται με τα νομοσχέδια.

Εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ έσπευσε να δηλώσει ότι ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί ήταν «σαφείς ότι ο δημόσιος τομέας κάνει εξαιρετική δουλειά».

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: