«Βράζουν» στην Τουρκία με Μακρόν: «Αν έχει κάτι να πει, να το κάνει μπροστά μας»

Οι  δηλώσεις του Μακρόν περί αποικισμού στην Αλγερία πριν τη γαλλική αποικιοκρατία, με αναφορές στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, εξόργισαν την Άγκυρα — Σκληρή απάντηση από τον Τσαβούσογλου

Με σκληρό τρόπο απάντησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις που έκανε νωρίτερα την Πέμπτη ο Εμανουέλ Μακρόν για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Αλγερία πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία.

Συγκεκριμένα, από την Ουκρανία που βρισκόταν για συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, ανέφερε πως «είναι μεγάλο λάθος να εμπλέκουν την Τουρκία σε τέτοιες συζητήσεις. Η χώρα μας δεν έχει ούτε έναν μαύρο λεκέ στην ιστορία της, σαν την αποικιοκρατία».

Για να συνεχίσει: «Δεν βρίσκουμε τέτοιες δηλώσεις σωστές. Όπως έχω ξαναπεί, η Γαλλία προετοιμάζεται για τις εκλογές και ο Μακρόν χρησιμοποιεί αυτή τη ρητορική για προεκλογικούς λόγους. Ωστόσο, τέτοιες φθηνές προσεγγίσεις δεν ωφελούν στις γαλλικές εκλογές. Αντίθετα (ο Μακρόν) θα πρέπει κάνει κινήσεις για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού του. Αν έχει κάτι να μας πει, θα θέλαμε να το πει μπροστά μας, όχι πίσω από την πλάτη μας. Ακριβώς όπως έχει κάνει κι ο πρόεδρος Ερντογάν».

Νωρίτερα, στις δηλώσεις που «άναψαν φωτιές» στην Τουρκία, ο Μακρόν είχε πει πως «υπήρξε αποικισμός πριν από τη γαλλική αποικιοκρατία» στην Αλγερία, κάνοντας λόγο για την οθωμανική παρουσία στη χώρα μεταξύ 1514 και 1830. 

«Η οικοδόμηση της Αλγερίας ως έθνους είναι ένα αξιοπρόσεκτο φαινόμενο. Τι υπάρχει για το έθνος της Αλγερίας πριν από τον γαλλικό αποικισμό; Αυτό ρωτάμε», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: