Βόζεμπεργκ: Ερώτηση στην Ε.Ε. για τις αυξημένες προσφυγικές ροές στα νησιά

Με ερώτησή της στην Κομισιόν, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ — Βρυωνίδη, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αύξηση των προσφυγικών ροών στα ελληνικά νησιά το τελευταίο διάστημα, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, που απείλησε να χρησιμοποιήσει τους πρόσφυγες ως μέσο άσκησης πιέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως σημείωσε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, μετά τη Σύνοδο Ε.Ε. — Τουρκίας στη Βάρνα της Βουλγαρίας παρατηρείται έντονη κινητικότητα προσφυγικών πληθυσμών από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, με αφίξεις που ξεπερνούν κατά πολύ τις αντίστοιχες του περασμένου έτους.

Η ίδια υπογράμμισε και τον κίνδυνο κατακόρυφης αύξησης των εκτοπισμένων πληθυσμών από τη Συρία λόγω της παρατεταμένης βίας σε βάρος αμάχων.

H κ. Βόζεμπεργκ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιολογήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται με τα νέα προσφυγικά ρεύματα, δεδομένου ότι τα υπερπλήρη κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά είναι αδύνατον να διαχειριστούν μία νέα κρίση.

Ακόμη, ζήτησε από την Ε.Ε. να εξετάσει το ενδεχόμενο ενίσχυσης του οργανισμού ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής — ακτοφυλακής με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. σε περίπτωση αθρόας εισροής μεταναστών και προσφύγων.

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: