Βουλή: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για το «κοινωνικό μέρισμα»

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί απόψε το σχέδιο νόμου για το κοινωνικό μέρισμα, σύμφωνα με κοινοβουλευτική πηγή, προκειμένου την Πέμπτη να ψηφιστεί στη Βουλή.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή αύριο Τετάρτη και να εισαχθεί την Πέμπτη στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Υπενθυμίζεται πως ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση για το τρέχον έτος, το ποσόν, δηλαδή, που η κυβέρνηση θα επιστρέψει ως υπερπλεόνασμα, ανέρχεται σε 1,4 δισ. ευρώ.

Από αυτά, τα 720 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ακατάσχετη και αφορολόγητη, προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες, με κριτήρια εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης.

Για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης εισφορών υγείας από συνταξιούχους για το διάστημα από 1η Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2016, θα δοθούν 315 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβληθούν μαζί με τις συντάξεις του Δεκεμβρίου στους δικαιούχους.

Τέλος, 360 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη ΔΕΗ για την κάλυψη του κόστους Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφελείας, που χρεώνονται στους λογαριασμούς. Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, με αυτή τη δράση θα αποφευχθεί νέα αύξηση στα τιμολόγια για το επόμενο έτος, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα για μειώσεις στην τιμή ρεύματος για τις 300.000 δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

«Η χθεσινή ανακοίνωση φαίνεται να ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με τις εν λόγω συζητήσεις, οι οποίες δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσθέτοντας ότι οι «λεπτομέρειες» θα πρέπει τώρα να αναλυθούν πλήρως και να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές στο πλαίσιο της επόμενης αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, στα τέλη του μήνα.

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: