Βουλή: 1.180 ιστορικοί φάκελοι με τεκμήρια από το 1897 έως το 1977

Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην αίθουσα της Γερουσίας, ενημέρωσε για τους εκατοντάδες ιστορικούς φακέλους που εντοπίστηκαν τυχαία σε χώρο που βρίσκεται πίσω από τα θεωρεία της αίθουσας της Γερουσίας, στον πρώτο όροφο του κτηρίου του κοινοβουλίου, από υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών.

Οι υπάλληλοι, ενώ έκαναν ελέγχους πυρανίχνευσης, βρήκαν αρχειακό υλικό που περιελάμβανε 1.180 φακέλους σε 172 κούτες, τα οποία χρονολογούνται από το 1897 έως το 1977.  Συγκεκριμένα, τα μισά από τα τεκμήρια, τα οποία έχουν ήδη καταγραφεί, περιέχουν υλικά του Υπουργικού Συμβουλίου που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974), περίοδο κατά την οποία δεν υφίστατο λαϊκή εκπροσώπηση και Βουλή και τα θέματα της χώρας ρυθμίζονταν με Προεδρικά Διατάγματα και Υπουργικές Αποφάσεις.

Ο κ. Βούτσης αναφέρθηκε στην συστηματική δουλειά των επιστημόνων που ασχολήθηκαν με την αξιοποίηση του υλικού, τονίζοντας ότι παραμένει άγνωστο πως βρέθηκαν τα σημαντικά αυτά τεκμήρια στα αζήτητα και πότε. «Ήταν όλα εδώ. Θα είναι όλα εδώ», σημείωσε, προσθέτοντας ότι, αφού ολοκληρωθεί η επεξεργασία και η καταλογογράφηση του εν λόγω υλικού, θα είναι προσβάσιμο στους ιστορικούς μελετητές.

Όπως υπογράμμισε, η συστηματική δουλειά για την ανασύσταση της ιστορικής μνήμης συντελεί στο να φωτιστούν με αμερόληπτο τρόπο κρίσιμες στιγμές του πολιτικού και ιστορικού γίγνεσθαι της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βουλής σημείωσε, τέλος, ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η Βουλή για την αξιοποίηση του σημαντικού αρχειακού υλικού που έχει στην κατοχή της (όπως ο Φάκελος της Κύπρου κλπ.) πρέπει να αποτελέσει την «σπίθα» ώστε να ενεργοποιηθούν όλοι οι φορείς που έχουν σχέση με τα θέματα αυτά (Γενικά Αρχεία του Κράτους, πρόσωπα ή θεσμοί που έχουν στην κατοχή του αρχειακό υλικό κλπ.) ώστε να ενοποιήσουν τις προσπάθειές τους προς όφελος της ιστορικής έρευνας και της αποκατάστασης της ιστορικής πληρότητας και αλήθειας χωρίς να μένουν θολές ή σκοτεινές πτυχές. Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Βούτσης, η Βουλή των Ελλήνων «δεν έχει κανένα δικαίωμα να κρατήσει επτασφράγιστα μυστικά».

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: