Βουλγαρία: Προτιμούν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ από τη συμμαχία με τη Ρωσία

Πλειοψηφούν οι υποστηρικτές της συμμαχίας με τη Δύση σε όλες τις ηλικακές ομάδες και στα μεγάλα κόμματα — Τρεις στους δέκα δηλώνουν ότι δεν γνωρίζουν

Στον απόηχο μιας αναδυόμενης νέας διαίρεσης στην μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σχεδόν διπλάσιοι Βούλγαροι θα προτιμούσαν η χώρα τους να συμμαχήσει με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση από εκείνους που θα επέλεγαν μια συμμαχία με τη Ρωσία.

Μια εθνικά αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση που διεξήχθη σε δείγμα 1.000 ενηλίκων Βούλγαρων από την Alpha Research, την οποία παρήγγειλε το Ινστιτούτο Open Society της Σόφιας, έδειξε ότι πάνω από το 39% των ερωτηθέντων θέλει να δει τη Βουλγαρία να συμμαχεί με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση νέας διαίρεσης στην Ευρώπη παρόμοιας με τον Ψυχρό Πόλεμο. Το 23% δήλωσε ότι η Βουλγαρία πρέπει να συμμαχήσει με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία και το 7% θα επέλεγε κάτι άλλο. Σχεδόν το 31% επέλεξε την απάντηση «δεν ξέρω» ή δεν απάντησε στην ερώτηση.

Οι υποστηρικτές μιας συμμαχίας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ αντιπροσώπευσαν το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Μεταξύ των μεγαλύτερων ομάδων (ηλικίας 51 έως 60 ετών και 61 ετών και άνω), η υποστήριξη για τον δυτικό προσανατολισμό της χώρας είναι χαμηλότερη, αλλά εξακολουθεί να είναι υψηλότερη από αυτή που υπάρχει για μια συμμαχία με τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, το 35% τάσσεται υπέρ μιας συμμαχίας με ΝΑΤΟ και την ΕΕ, έναντι του 23% των ατόμων ηλικίας 51 έως 60 ετών και του 31% των ατόμων ηλικίας 61 ετών και άνω που τάσσονται υπέρ μιας συμμαχίας με τη Ρωσία.

Τον Ιούνιο, οι ερωτηθέντες με δυτικό προσανατολισμό κυριαρχούσαν στους ψηφοφόρους τεσσάρων από τα οκτώ πολιτικά κόμματα που υποστηρίζονται από περισσότερο από το 4% όσοων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές.

Τα κόμματα που υποστηρίζουν κατά κύριο λόγο τη συμμαχία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι τα εξής: Δημοκρατική Βουλγαρία (96% έναντι 0% υποστήριξης μιας συμμαχίας με τη Ρωσία), Συνεχίζουμε την Αλλαγή (68% έναντι 14%), Υπάρχει Τέτοιος Λαός (65% έναντι 13%) και το κεντροδεξιό GERB-UDF (58% έναντι 12%).

Τα κόμματα που υποστηρίζουν κατά κύριο λόγο μια συμμαχία με τη Ρωσία είναι τα ακόλουθα: Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (56% έναντι 21% που υποστηρίζει μια συμμαχία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ), Αναγέννηση (49% έναντι 17%) και το συντηρητικό κόμμα του Στέφαν Γιάνεφ Bulgarian Rise (38% έναντι 25%).

Το 48% των υποστηρικτών του Κινήματος για Δικαιώματα και Ελευθερίες επέλεξε την απάντηση «δεν ξέρω» ή δεν απάντησε στην ερώτηση, σχεδόν το 23% υποστήριξε μια συμμαχία με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και το 21% υποστήριξε μια συμμαχία με τη Ρωσία.

Η έρευνα διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 Βουλγάρων ηλικίας 18 ετών και άνω μέσω μιας άμεσης τυποποιημένης συνέντευξης με τάμπλετ στα σπίτια των ερωτηθέντων. Η έρευνα χρησιμοποίησε ένα στρωματοποιημένο δείγμα δύο σταδίων ανά περιοχή και τύπο πληθυσμιακού κέντρου με ποσόστωση ανά φύλο, ηλικία και εκπαίδευση. Το περιθώριο σφάλματος είναι ±3,1%. Η έρευνα διεξήχθη από την Alpha Research στο πλαίσιο προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Open Society στη Σόφια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: