Βουλγαρία: Κόμμα του… Χάρβαρντ, ο μεγάλος νικητής των εκλογών

Το «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» πρώτο με 26% και δεύτερο το GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόϊκο Μπρίσοφ (21%) — Επιχειρηματίες και απόφοιτοι του Χάρβαρντ  οι νέοι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής στη χώρα

Με την τρίτη «προσπάθεια» φαίνεται πως προκύπτει νέα και σταθερή κυβέρνηση στην Βουλγαρία, ωστόσο τις επόμενες μέρες θα φανεί εάν θα εξασφαλίσει επαρκή κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Είδηση ωστόσο αποτελεί πως πρώτο κόμμα στην κάλπη, με 26%, ήρθε ο νέος πολιτικός σχηματισμός «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» που ιδρύθηκε σχετικά πρόσφατα, από δύο επιχειρηματίες αποφοίτους του Χάρβαρντ τον Κίριλ Πέτκοφ και τον Ασέν Βασίλεφ, κάνοντας σημαία του τον αγώνα κατά της διαφθοράς στη χώρα.

Ο νέος πολιτικός σχηματισμός κέρδισε την εμπιστοσύνη των Βουλγάρων που έχουν κουραστεί από τα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλάνισαν τη χώρα κατά την υπερδεκαετή θητεία της πρώην κυβέρνησης του Μπόϊκο Μπορίσοφ, με τις δημόσιες διαβεβαιώσεις για καταπολέμηση και μηδενική ανοχή στη διαφθορά, καθώς και υλοποίηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε βασικούς τομείς, που έχουν βαλτώσει. Πιθανός νέος πρωθυπουργός θα είναι ο Κιρίλ Πέτκοφ, που με δηλώσεις του ευχαρίστησε τους Βούλγαρους ψηφοφόρους, κάνοντας λόγο για «αλλαγή σελίδας» στη χώρα και στον τρόπο διακυβέρνησης : «Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη σας. Θα βάλουμε την καρδιά και τη ψυχή μας στο να μπει η Βουλγαρία σε αυτόν τον νέο δρόμο και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας, ώστε η χώρα μας να έχει μια κανονική κυβέρνηση συνασπισμού. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λύσουμε και έχουμε υπ’ όψιν αυτή μας την ευθύνη» δήλωσε. Για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση, προορίζεται ο συνιδρυτής του κόμματος Ασέν Βασίλεφ.

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB, του Μπορίσοφ, έλαβε 21% και ήρθε δεύτερο. Ο Μπορίσοφ, υποστήριξε πως οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε «καθεστώς βίας και παρενοχλήσεων» με την ανοχή του σοσιαλιστή προέδρου της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, που επίσης προηγείται με 49,5% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις εθνικές. Εάν δεν εξασφαλίσει 51% των ψήφων η προεδρική εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

O Μπόικο Μπορίσοφ, πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής του GERB, υποστήριξε πως οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν σε : « καθεστώς βίας και παρενοχλήσεων» με την ανοχή του σοσιαλιστή προέδρου της Δημοκρατίας Ρούμεν Ράντεφ, που επίσης προηγείται με 49,5% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν παράλληλα με τις εθνικές. Εάν δεν εξασφαλίσει 51% των ψήφων η προεδρική εκλογή θα κριθεί στον δεύτερο γύρο.

Πραγματική πανωλεθρία υπέστη, στην κάλπη, το εθνικιστικό κόμμα VMRO-BND υπό τον Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ που απέτυχε εκ νέου να αγγίξει το εκλογικό μέτρο και να εισέλθει στη βουλή, βλέποντας το ποσοστό του να συρρικνώνεται δραματικά.



.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: