Βίτσας: Οριακή η κατάσταση με τους μετανάστες στη Μόρια

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας σε επιστολή του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, χαρακτηρίζει πολύ δύσκολη έως οριακή την κατάσταση με τους πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια, ενώ παράλληλα τον διαβεβαιώνει ότι δεν θα δημιουργηθεί νέο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο νησί.

Ο κ. Γαληνός, στην επιστολή του ζητούσε την άμεση αποσυμφόρηση της Λέσβου από τους περισσότερους από 10.000 αιτούντες άσυλο.

«Πραγματικά η κατάσταση στο Κ.Υ.Τ. Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή. Το κύριο ζήτημα είναι πως ενώ η κοινή δήλωση Ε.Ε — Τουρκίας ισχύει και λειτουργεί δυόμιση χρόνια οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν υψηλές. Έτσι δυσκολεύεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού» επισημαίνει απαντώντας ο κ. Βίτσας, υπογραμμίζοντας ότι «από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34. Όμως την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450».

Ο υπουργός, στην επιστολή του παραδέχεται απολογούμενος ότι λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών έχει καθυστερήσει η έναρξη εργασιών για τον βιολογικό καθαρισμό του Κ.Υ.Τ., σημειώνοντας όμως παράλληλα την αύξηση της αστυνόμευσης εντός του Κ.Υ.Τ., ενώ «αποδώσαμε τις αποζημιώσεις στους κατοίκους των γύρω από το Κ.Υ.Τ. χωριών (αναφέρομαι στον πρώτο κύκλο που ως Δήμος έχετε πιστοποιήσει)».

Τέλος, ο κ. Βίτσας καλεί τον δήμαρχο Λέσβου να δουλέψουν μαζί για την προστασία των κατοίκων του νησιού και των αιτούντων άσυλο, «απομονώνοντας τις όποιες φωνές που είτε από ξενοφοβικά είτε από πολιτικάντικα κίνητρα επιχειρούν να δημιουργήσουν αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων».

politiki

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: