Βίντεο: Πάνω από 2.700 μετανάστες πέρασαν στην ισπανική Θέουτα σε μία ημέρα

Περίπου οι 1.000 είναι ανήλικοι — Έφτασαν κολυμπώντας ή πεζή όταν η παλίρροια το επέτρεπε, ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές

Περισσότεροι από 2.700 μετανάστες, από τους οποίους χίλιοι είναι ανήλικοι, εισήλθαν παράνομα σήμερα στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα –που βρίσκεται στη βόρεια Αφρική– από το γειτονικό Μαρόκο, κολυμπώντας ή πεζή όταν η παλίρροια το επέτρεπε, ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές, επικαλούμενες αριθμό “ρεκόρ” για μια μέρα.

Η εφημερίδα El Pais και το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press επικαλούνται πηγές της αστυνομίας οι οποίες κατηγορούν το Μαρόκο ότι προστατεύει παθητικά τα σύνορά του σε μια περίοδο αυξημένης διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, οι αφίξεις πολλαπλασιάστηκαν στο ισπανικό έδαφος που βρίσκεται στα βορειοδυτικά του Μάγρεμπ. Οι πρώτες αφίξεις έγιναν από μετανάστες που είχαν αναχωρήσει μέσα στη νύχτα από ακτές που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα νοτίως της Θέουτα, δήλωσε εκπρόσωπος της νομαρχίας της Θέουτα επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για έναν πρωτόγνωρο αριθμό.

Κανένας από αυτούς τους μετανάστες δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί και “είναι καλά στην υγεία τους”, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Κατά την άφιξή τους στο ισπανικό έδαφος, συνελήφθησαν.

Μια πρώτη ομάδα εκατό ανθρώπων αποτελούμενη κυρίως από νεαρούς άνδρες αλλά και παιδιά και γυναίκες είχε εντοπιστεί νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Μερικοί χρησιμοποίησαν φουσκωτά σωσίβια, άλλοι φουσκωτές βάρκες και άλλοι περπάτησαν εκεί όπου η θάλασσα “είχε τραβηχτεί”.

Στα τέλη Απριλίου, εκατό μετανάστες είχαν ήδη φθάσει στη Θέουτα κολυμπώντας από το Μαρόκο κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, κατά ομάδες των 20 έως 30 ατόμων. Η πλειονότητα αυτών απελάθηκε τότε στο Μαρόκο.

Αυτές οι αφίξεις μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα σημειώνονται σε μια συγκυρία διπλωματικών εντάσεων μεταξύ της Μαδρίτης και του Ραμπάτ.

Το Μαρόκο, βασικός σύμμαχος της Μαδρίτης στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, κάλεσε στα τέλη Απριλίου τον Ισπανό πρεσβευτή στο Ραμπάτ για να εκφράσει την “αγανάκτησή του” για την υποδοχή στην Ισπανία για να νοσηλευτεί, του Μπραχίμ Γάλι, αρχηγού του κινήματος ανεξαρτησίας της δυτικής Σαχάρας, του Μετώπου Πολισάριο.

Η σύγκρουση στη δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία που χαρακτηρίζεται ως “μη αυτόνομο έδαφος” από τα Ηνωμένα Έθνη ελλείψει οριστικής διευθέτησης, μαίνεται τα τελευταία 45 και πλέον χρόνια μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο, που υποστηρίζεται από την Αλγερία.

Το Πολισάριο ζητεί δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης ενώ το Ραμπάτ, που θεωρεί τη Σαχάρα ‘εθνικό ζήτημα”, προτείνει αυτονομία υπό την κυριαρχία του.

Μετανάστες προσπαθούν συχνά να φτάσουν στη Θέουτα κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας στους ψηλούς συνοριακούς φράκτες που χωρίζουν τον θύλακα από το Μαρόκο.

Η Θέουτα και η Μελίγια, ο άλλος ισπανικός θύλακας που βρίσκεται στις ακτές του Μαρόκου, αποτελούν τα μόνα χερσαία σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αφρική.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: