Βία στη σχέση: Μπορείς να πιστέψεις τις υποσχέσεις ότι δεν θα το ξανακάνει;

Η 28χρονη Λαμπρινή ρωτά

Είμαστε 5 χρόνια μαζί και ένα απόγευμα που ήρθε να με πάρει από τη δουλειά είχε πιει πολύ και είχε μια τρομερά βίαιη συμπεριφορά απέναντι μου, κάτι  που δεν είχε ξανασυμβεί ποτέ πριν. Έφυγα από το σπίτι και κοιμήθηκα άλλου γιατί τον φοβήθηκα. Αφού πέρασαν οι μέρες μιλήσαμε και είπαμε να πάει σε ψυχολόγο, γιατί δεν ήταν φυσιολογικό όλο αυτό και απ’ ότι μου είπε δεν είχε ξανακάνει κάτι ανάλογο. Βέβαια, μπορεί να ήταν και ψέματα. Εγώ είμαι μπερδεμένη. Σκέφτομαι να χωρίσουμε, γιατί φοβάμαι ότι θα ξαναγίνει αλλά τον αγαπάω και ήμουν ευτυχισμένη. Διάβασα πολλά άρθρα σχετικά με βίαιο προφίλ,  αλλά δεν μπορώ να πω ότι τον χαρακτήριζαν.

Στο ερώτημα απαντά η Συμβουλευτική Ψυχολόγος Φρόσω Φωτεινάκη:

Στο μήνυμά σας, αγγίζετε ένα εξαιρετικά λεπτό και εξαιρετικά σημαντικό θέμα, αυτό της βίας μέσα στις σχέσεις που δημιουργούμε. Παράλληλα περιγράφετε το πώς η βίαιη συμπεριφορά προήλθε σαν αποτέλεσμα αλόγιστης χρήσης αλκοόλ, και έτσι ουσιαστικά μας δείχνετε δύο σημεία στα οποία ο σύντροφός σας δεν μπόρεσε να ελέγξει τον εαυτό του και τη συμπεριφορά του.

Η στιγμή που μέσα στη σχέση μας αισθανόμαστε φόβο, είναι μια καίρια στιγμή που οφείλουμε να κοιτάξουμε μέσα μας και να θέσουμε ως προτεραιότητα τον εαυτό μας, την σωματική αλλά και ψυχική ασφάλειά μας, την αυτοφροντίδα μας.

Αναφέρετε πως στα πέντε χρόνια που είστε μαζί, δεν είχε υπάρξει ποτέ ξανά κάποια στιγμή σωματικής βίας, αξίζει όμως να αναρωτηθείτε αν είχαν υπάρξει στιγμές λεκτικής ή ψυχολογικής βίας ή ακόμη αν υπήρξαν και άλλες στιγμές που ο σύντροφός σας είχε πιει πολύ και συμπεριφερόταν διαφορετικά απ’ ότι συνήθως.

Είναι πράγματι μια δύσκολη στιγμή όταν, ενώ αισθανόμαστε ευτυχισμένοι σε μια σχέση, ο άνθρωπος που έχουμε δίπλα μας συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που μας απογοητεύει απόλυτα και μας κάνει να αισθανόμαστε πως δεν τον ξέρουμε πραγματικά. Ανέφερε πως θα επισκεφθεί ψυχολόγο και αυτό είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για εκείνον. Η απόφαση όμως για το αν θα συνεχίσετε την σχέση αυτή είναι δική σας, και θα χρειαστεί να την λάβετε με γνώμονα τον σκοπό που θα έπρεπε να εξυπηρετεί μια σχέση, το να είμαστε ευτυχισμένοι και ασφαλείς μέσα σε αυτή.

Φρόσω Φωτεινάκη
MBACP Συμβουλευτική Ψυχολόγος
Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Τ: 211 1845239 Κ: 6981015684

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Όταν η χαμηλή αυτοεκτίμηση στρώνει τον δρόμο στην ψυχολογική βία

Έμφυλη βία: Εσύ μπορείς να προσπεράσεις την κακοποίηση των γυναικών;

Κακοποίηση στη σχέση: Όταν ο πόνος γίνεται συνήθεια και η αλλαγή τρομάζει…

sxeseis-teen

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: