Βερβεσός: Αρνησιδικία οι απαράδεκτες καθυστερήσεις στις προσωρινές διαταγές του Πρωτοδικείου

Επείγουσα επιστολή του προέδρου του ΔΣΑ στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου για τους απαράδεκτους χρόνους προσδιορισμού των αιτήσεων προσωρινής διαταγής στο Πρωτοδικείο και ενώ τα δικαστήρια δεν λειτουργούν λόγω θέρους

Για αρνησιδικία κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, στην επείγουσα επιστολή του προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου για το ζέων ζήτημα προσδιορισμού των αιτήσεων προσωρινής διαταγής σε απαράδεκτο βάθος χρόνου και τη στιγμή μάλιστα, που λόγω θερινών διακοπών, δεν υπάρχουν συνεδριάσεις των δικαστηρίων (εκτός των αυτοφόρων).

Μετά την απαράδεκτη κατάσταση που έχει προκύψει στο Πρωτοδικείο Αθηνών με τον προσδιορισμό των αιτημάτων προσωρινής διαταγής προς συζήτηση το δεύτερο δεκαήμερο Αυγούστου 2022, ο κ. Βερβεσός, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και την προϊσταμένη του Πρωτοδικείου Αθηνών Σοφία Φούρλαρη με αίτημα τη συντόμευση των δικασίμων προσωρινών διαταγών.

Ο κ. Βερβεσός επισημαίνει ότι η κατάσταση που επικρατεί στο μεγαλύτερο Πρωτοδικείο της χώρας θέτει εν αμφιβόλω την αποτελεσματικότητα του τελευταίου αναχώματος αποτελεσματικής απονομής Δικαιοσύνης, καθώς είναι γνωστό ότι η διαδικασία των προσωρινών διαταγών αποτελεί την πιο ουσιαστική έκφανση της προσωρινής δικαστικής προστασίας, που καλείται να διασώσει την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα ενός δικαστικού συστήματος το οποίο επιδεικνύει πολύ μεγάλες καθυστερήσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΔΣΑ υπογραμμίζει ότι είναι σαφές σε ένα ευνομούμενο κράτος δεν μπορεί να γίνει ανεκτή μια κατάσταση που δημιουργεί εν τοις πράγμασιν αρνησιδικία, αφήνοντας μεγάλο αριθμό διαδίκων, για χρονικό διάστημα που πλησιάζει τον ένα μήνα, χωρίς κανένα μέσο δικαστικής προστασίας, και μάλιστα σε μια περίοδο όπου λειτουργούν μόνο τμήματα διακοπών και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν έχουν υπηρεσία ακροατηρίου.

Προηγουμένως, επί του επίμαχου ζητήματος που έχει ανακύψει με τις προσωρινές διαταγές, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ Φώτης Γιαννούλας είχε ενημερώσει τα αρμόδια όργανα του Συλλόγου.

Τέλος, η επιστολή του κ. Βερβεσού κοινοποιήθηκε στον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: