Βενιζέλος: Η ιατρική κοινότητα οφείλει να απαντήσει – Πεθαίνουν 300 άνθρωποι την εβδομάδα

«Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να πάρει θέση  — Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων» επεσήμανε σε συνέντευξή του 

«Έχουμε πολλούς θανάτους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες… Η επιστημονική κοινότητα δεν δικαιούται να σιωπά. Οφείλει να μας πει τι συμβαίνει». Αυτό επισήμανε σήμερα ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στο Ράδιο Θεσσαλονίκη σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα ότι «αυτή τη στιγμή έχει 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων, η Πορτογαλία 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία 4. «Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο. Όλοι κάνουν σαν να μην βλέπουν το πρόβλημα, έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι οι γιατροί επισήμως με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη να πουν τι συμβαίνει. Ακολούθως, πρόσθεσε, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ευάγγελου Βενιζέλουστο Ράδιο Θεσσαλονίκη

Ευάγγελος Βενιζέλος: Το πολιτικό σύστημα είναι στενότερο της κοινωνίας και θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι και στενότερο των προβλημάτων της χώρας. Διότι, για παράδειγμα τώρα, τον Οκτώβριο του 2020 είχα κάνει μία έντονη δήλωση γιατί είχε μείνει απροστάτευτη και άνευ μέτρων περιοριστικών η Θεσσαλονίκη και γλίστρησε σε τραγικά ποσοστά κρουσμάτων πανδημίας. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, τώρα βλέπω ότι ανακοινώνεται ότι η παρέλαση και ο εορτασμός θα γίνει άνευ διακρίσεως για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Λοιπόν, δεν μπορεί να μην παίρνουμε κόστος για τίποτα, δεν μπορεί να είμαστε εμείς αυτή τη στιγμή με 17 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκων και η Πορτογαλία με 2 νεκρούς ανά εκατομμύριο και η Γερμανία με 4. Είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες της Ευρώπης σε θανάτους ανά εκατομμύριο.

Σ. Διαμαντόπουλος: Κύριε Βενιζέλο, θα έπρεπε επομένως ή να μη γίνουν οι παρελάσεις ή να γίνουν…

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, θα έπρεπε καταρχάς η ιατρική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει, και μετά, αφού μας το πουν οι γιατροί επισήμως και με το επιστημονικό τους κύρος και με την επιστημονική τους ευθύνη, η κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα να τοποθετηθεί επί των ιατρικών δεδομένων. Οφείλει η ιατρική κοινότητα επειγόντως, σήμερα, να μας πει τι σημαίνει, γιατί έχουμε τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων εμείς.

Σ. Διαμαντόπουλος: Και μεταδοτικότητα η οποία είναι ανησυχητική.

Ευ. Βενιζέλος: Γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει, χρειάζεται μία επιστημονική αξιολόγηση. Πού υπάρχει το πρόβλημα;

Σ. Διαμαντόπουλος: Υπάρχει αυτή, υπάρχει ή δεν την ξέρει η επιστημονική κοινότητα;

Ευ. Βενιζέλος: Το πρόβλημα είναι οι εμβολιασμοί, είναι οι ΜΕΘ, ποιο είναι το πρόβλημα;

Σ. Διαμαντόπουλος: Κύριε Βενιζέλο, μπορεί να είναι άγνωστα, μία μετάλλαξη δεν την εντοπίζεις πώς…

Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, δεν θα συζητήσω εγώ τώρα το επιστημονικό μέρος.

Σ. Διαμαντόπουλος: Όχι, δεν θέλω να μπούμε στο επιστημονικό.

Ευ. Βενιζέλος: Καλώ την επιστημονική κοινότητα να μας πει τι συμβαίνει στη χώρα, γιατί είμαστε μέσα στις δύο πρώτες χώρες σε θανάτους στην , γιατί έχουμε τόση διαφορά.

Σ. Διαμαντόπουλος: Γιατί είμαστε κάτω από το 50% περίπου, είμαστε στο 50% των εμβολιασμών, εάν είχαμε 70%…

Ευ. Βενιζέλος: Όχι, αφήστε αυτό, υπάρχουν και άλλα θέματα.

Σ. Διαμαντόπουλος: Όπως;

Ευ. Βενιζέλος: Χρειάζεται μία εξήγηση η οποία να είναι σοβαρή.

Σ. Διαμαντόπουλος: Όπως;

Ευ. Βενιζέλος: Δεν ξέρω, δεν είμαι γιατρός για να κάνω …

Σ. Διαμαντόπουλος: Δεν μπορεί, κάτι θα έχετε στο νου σας.

Ευ. Βενιζέλος: …μία αξιολόγηση σοβαρή.

Σ. Διαμαντόπουλος: Κάπου πηγαίνει το μυαλό σας, κάπου κάτι συμβαίνει.

Ευ. Βενιζέλος: Κάτι συμβαίνει. Δεν μπορεί στη φάση αυτή να έχουμε αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλαγή στην προεδρία του ΕΟΔΥ, ακύρωση της Επιτροπής των Ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων.

Σ. Διαμαντόπουλος: Μείωση του αριθμού της Επιτροπής και της σημασίας της, έτσι;

Ευ. Βενιζέλος: Λοιπόν, ας μας πει η επιστήμη και μετά να τοποθετηθεί η κυβέρνηση και το πολιτικό σύστημα.

Σ. Διαμαντόπουλος: Μάλιστα. Τώρα, ένα ακόμα κεφάλαιο για λίγα λεπτά.

Ευ. Βενιζέλος: Λέω τίποτα παράδοξο;

Σ. Διαμαντόπουλος: Όχι, εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.

Ευ. Βενιζέλος: Ναι, αλλά δεν το λέει το πολιτικό σύστημα αυτό.

Σ. Διαμαντόπουλος: Κύριε Βενιζέλο, αυτή τη στιγμή εγώ θα μπω…

Ευ. Βενιζέλος: Αυτό που λέμε τώρα οι δυο μας, δεν το λέει η αντιπολίτευση.

Σ. Διαμαντόπουλος: …λίγο στο επιδημιολογικό γιατί έχει ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, πώς μεταδίδουν οι εμβολιασμένοι και πώς μεταδίδουν οι ανεμβολίαστοι; Δηλαδή εάν γι’ αυτό δοθούν δέκα εξηγήσεις, αμέσως λύνονται 10-15 θέματα για το πώς πρέπει…

Ευ. Βενιζέλος: Η βασική εξήγηση είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι έχουμε πολλούς θανάτους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πάρα πολλούς, ότι πεθαίνει κόσμος και έχουμε αποκτήσει αυτή την ανοσία, όλοι κάνουν σαν να μην βλέπουν το πρόβλημα, έχουμε εξοικειωθεί με το ότι πεθαίνουν σχεδόν 300 άνθρωποι την εβδομάδα, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, απόλυτη αδιαφορία όλων. Άρα δεν δικαιούται η επιστημονική κοινότητα να σιωπά. Έχει όργανα, υπάρχουν ιατρικοί σύλλογοι, υπάρχουν ιατρικές σχολές, υπάρχουν επιστημονικές εταιρίες, υπάρχει η Επιτροπή, πριν διαλυθεί, των ειδικών, των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, να μας πει τι συμβαίνει.

Σ. Διαμαντόπουλος: Θεωρείτε ότι διαλύθηκε η Επιτροπή δηλαδή;

Ευ. Βενιζέλος: Χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες, η επιστήμη να μην πολιτεύεται, να μην κρύβει τα λόγια της, να πει την αλήθεια. Μετά θα πάρουν πολιτικές αποφάσεις τα πολιτικά όργανα εκτιμώντας την οικονομία, τον τουρισμό, όλα τα άλλα.

Σ. Διαμαντόπουλος: Άρα συμπεραίνω ότι θεωρείτε ότι διαλύθηκε η Επιτροπή.

Ευ. Βενιζέλος: Δεν συμπεραίνω τίποτα, έχω ανάγκη από πληροφόρηση, μιλώ ως πολίτης.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: