Βαθαίνει η κρίση στη Βρετανία λόγω… Brexit: Στα δικαστήρια η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον

Το κορυφαίο εφετείο της Σκωτίας αποφάνθηκε σήμερα πως η απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου ήταν παράνομη, κάτι που βαθαίνει την αβεβαιότητα σχετικά με την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για την πρώτη δικαστική νίκη των αντιπάλων της πολύ αμφιλεγόμενης κίνησης της κυβέρνησης να διακόψει τη λειτουργία του βρετανικού κοινοβουλίου.

Η κυβέρνηση του Τζόνσον ανακοίνωσε πως θα ασκήσει έφεση στο ανώτατο δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου σε βάρος της απόφασης του σκωτσέζικου δικαστηρίου, πράγμα που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στο σχέδιό του για το Brexit και θα κρατήσει κλειστό το κοινοβούλιο. Η αναστολή της λειτουργίας του βρετανικού κοινοβουλίου έχει επικριθεί ως αντιδημοκρατική από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με μόλις επτά εβδομάδες πριν από την ημερομηνία κατά την οποία η Βρετανία πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ, το μέλλον του Brexit παραμένει ασαφές, με τα ενδεχόμενα σενάρια να κυμαίνονται από την αποχώρηση χωρίς συμφωνία της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου μέχρι την ανατροπή του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος του 2016.

«Ζητούμε να συγκληθεί αμέσως το κοινοβούλιο», δήλωσε η Τζοάνα Τσέρι, βουλευτής του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, στο Sky News μετά την ετυμηγορία του σκωτσέζικου δικαστηρίου.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος εξέφρασε απογοήτευση για τη δικαστική απόφαση.

«Θα ασκήσουμε έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ανάγκη να προωθήσει μια ισχυρή εσωτερική νομοθετική ατζέντα. Η διακοπή της λειτουργίας του κονοβουλίου είναι ο νόμιμος και απαραίτητος τρόπος για να το πράξει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι διαιρέσεις σχετικά με το Brexit που υπάρχουν στο εσωτερικό του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος έγιναν επίσης φανερές σήμερα, όταν ο υπαρχηγός του κόμματος, ο Τομ Γουότσον δήλωσε πως υποστηρίζει την άσκηση πίεσης για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος πριν από ενδεχόμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

«Ας ασχοληθούμε λοιπόν με το Brexit, σε ένα δημοψήφισμα, όπου καθένας θα μπορέσει να πει αυτό του θέλει, και μετά να ενωθούμε και να δώσουμε τη μάχη των εκλογών πάνω σ” ένα θετικό κοινωνικό πρόγραμμα του Εργατικού Κόμματος με τους όρους μας, όχι πάνω στο “Brexit ή θάνατος” του Μπόρις Τζόνσον», δήλωσε ο Γουότσον σε ομιλία του στο Λονδίνο.

Το επιχείρημά του, που τον φέρνει σε διάσταση με τον αρχηγό του κόμματος, τον Τζέρεμι Κόρμπιν, είναι ότι οι εκλογές μπορεί να μην καταφέρουν να επιλύσουν το αδιέξοδο σχετικά με το Brexit. Ο Κόρμπιν λέει πως το Εργατικό Κόμμα θα προσφέρει στον λαό ένα δεύτερο δημοψήφισμα πάνω σε μια αξιόπιστη επιλογή μεταξύ της παραμονής στην ΕΕ και της αποχώρησης απ” αυτή.

Πηγή στο Εργατικό Κόμμα παρέμεινε ασυγκίνητη στο επιχείρημα του Γουότσον: «Οι απόψεις του Τομ για το Brexit, που συνεχώς αλλάζουν, είναι πολύ γνωστές και δεν επηρεάζουν πραγματικά τη συζήτηση του κόμματός μας».

Ο Τζόνσον λέει πως θέλει να καταλήξει με την ΕΕ σε μια συμφωνία εξόδου κατά τη σύνοδο κορυφής της Ένωσης στις 17 Οκτωβρίου.

(?)

Πηγή: diethnh

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: