Βαρύ πρόστιμο 265 εκατ. ευρώ από την Ιρλανδία στο Facebook για διαρροή δεδομένων

Η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ιρλανδίας επέβαλε πρόστιμο 265 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Meta, τη μητρική του Facebook, για την αδυναμία της να προστατεύσει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της.

Αφορμή ήταν μια μεγάλη διαρροή δεδομένων που είχε ανακαλυφθεί το 2021, όταν είχαν κυκλοφορήσει σε φόρουμ στοιχεία 533 εκατ. χρηστών που περιλάμβαναν αριθμούς τηλεφώνων, ονόματα χρήστη στο Facebook και ημερομηνίες γέννησης.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το Politico, είχαν διαρρεύσει τα δεδομένα του επιτρόπου Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρεϊντέρς, του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ξαβιέ Μπέτελ, και άλλων Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η ιρλανδική αρχή, στη δικαιοδοσία της οποίας είναι η Meta, γιατί έχει στη χώρα την έδρα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, τονίζει ότι η Meta δεν τήρησε τις διατάξεις του ευρωπαϊκού κανονισμού (GDPR). Η αρχιτεκτονική του συστήματος της Meta ήταν φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε τα δεδομένα θα διέρρεαν, αναφέρει η αρχή στο σκεπτικό της.

Πέρα από το πρόστιμο, η Ιρλανδία ζητά και την αλλαγή πολιτικών από την εταιρεία μέσα σε ορισμένο χρονικό πλαίσιο.

Η εταιρεία τονίζει ότι οι τεχνικές αλλαγές στην προστασία των δεδομένων έχει γίνει και ότι εξετάζει την πιθανότητα να ασκήσει έφεση στα ιρλανδικά δικαστήρια.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: