Βαρβιτσιώτης: Μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο

Τα ζητήματα της διεύρυνσης της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια, το Brexit καθώς και το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Κατά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με ενημέρωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, δεν υιοθετήθηκαν συμπεράσματα και τα θέματα θα συζητηθούν εκ νέου στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο, ο κ. Βαρβιτσιώτης προέταξε την ανάγκη ενός ισχυρού πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου και μεγαλύτερης χρηματοδότησης της Ελλάδας από αυτό που προβλέπεται στο προτεινόμενο πλαίσιο. «Μια ισχυρή Ευρώπη χρειάζεται ένα ισχυρό πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. Χωρίς αυτό η Ευρώπη δεν είναι ισχυρή. Δεν μπορεί να ζητάς να κάνεις περισσότερα με λιγότερα χρήματα» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με ενημέρωση του γραφείου του. Παρατήρησε ότι «αυτό που σήμερα βλέπουμε είναι να μειώνεται διαρκώς το συνολικό ύψος του προϋπολογισμού και οι πολιτικές μέσα σε αυτόν να χωρίζονται με μια ταμπέλα σε παραδοσιακές και μοντέρνες». Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως δεν υπάρχουν παραδοσιακές και μοντέρνες πολιτικές, αλλά πολιτικές που έχει ανάγκη η Ευρώπη και οι περιφέρειές μας για να φτάσουν σε έναν ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παράλληλα, τόνισε πως η Ελλάδα έχει υποστεί, λόγω της δεκαετούς κρίσης, μείωση του ΑΕΠ της τάξεως του 25% και πως για να επανέλθει η ελληνική οικονομία στα προ κρίσης επίπεδα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να λάβει χρηματοδότηση μεγαλύτερη από αυτήν που προβλέπεται στο προτεινόμενο πλαίσιο.

Τέλος, όπως αναφέρεται στην ίδια ενημέρωση και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρθηκε στο ζήτημα της ασφάλειας και της μετανάστευσης στην ΕΕ χαιρετίζοντας την αύξηση χρηματοδότησης στις πολιτικές που βοηθούν στην αποτελεσματική διαχείριση των ζητημάτων αυτών και υπενθύμισε στους εταίρους του πως το θέμα της μετανάστευσης είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα και η αντιμετώπισή του δεν αφορά τα κράτη-μέλη ως μονάδες, αλλά την Ένωση ως σύνολο.

Πολιτική

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: