Βαρουφάκης: Μια μικρή ομάδα με εντολή του πρωθυπουργού ετοίμαζε εναλλακτικό σχέδιο “x”

Μία μικρή ομάδα, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού, είχε συντάξει εναλλακτικό σχέδιο με την ονομασία plan x για την περίπτωση που προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν από το ευρώ, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στην χθεσινή συνέντευξη του στον Αλέξη Παπαχελά, αλλά υποστήριξε ότι δεν υπήρχε σχέδιο για διπλό νόμισμα.

Ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι έχει ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup εκτός από το πρώτο, ανέφερε ότι είχε συνάψει συμφωνία με την Κίνα για παροχή κεφαλαίων, αλλά αυτή ακυρώθηκε με παρέμβαση του Βερολίνου, ενώ, μιλώντας για τη νύχτα του δημοψηφίσματος, περιέγραψε μία «ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα» στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αναλυτικά, ο κ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ την Τρίτη το βράδυ, αναφέρθηκε στις απαρχές της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα, το 2010, και την αρχική «διάσταση απόψεων όσον αφορά το θέμα της δραχμής» αλλά και τη σταδιακή «ωρίμανση της σκέψης μιας μικρής ομάδας γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα» σε ό,τι αφορά το νόμισμα.

Κατέγραψε επίσης τη διαφωνία του με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, το οποίο «έμαθα από τις εφημερίδες» και για το οποίο «αμέσως συνειδητοποίησα ότι υπάρχει πλήρης αναντιστοιχία μεταξύ μιας λελογισμένης λογικής διαπραγμάτευσης και αυτού του προγράμματος».

Παρ’ όλα αυτά τόνισε ότι πήρε «τη δέσμευση πως το πρόγραμμα αυτό θα αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τη διαπραγματευτική στρατηγική» καθώς ο ίδιος είχε αποσπάσει τη συμφωνία ότι θα αναλάβει σημαντικό μέρος της διαπραγμάτευσης σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση.

«Ταμειακά διαθέσιμα για 12 ημέρες»

Σε ό,τι αφορά την αρχική περίοδο της υπουργίας, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι ήταν διατεθειμένος για συμβιβασμούς (αναδιάρθρωση χρέους και ταυτόχρονα χαμηλά πλεονάσματα) και περιέγραψε τα ασφυκτικά περιθώρια, υποστηρίζοντας ότι τα ταμειακά διαθέσιμα την εποχή εκείνη αρκούσαν για λιγότερο από δύο εβδομάδες.

«Την πρώτη μέρα που πήγα στο Υπουργείο κάλεσα σύσκεψη με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έθεσα ακριβώς αυτό το ερώτημα. Η απάντηση ήταν: κ. Υπουργέ έχουμε καιρό, έχουμε 12 μέρες, (…) το γεγονός ότι φτάσαμε μέχρι και τον Ιούνιο καταφέρνοντας να πληρώνουμε και μισθούς, και συντάξεις και το ΔΝΤ και άλλους πιστωτές, ήταν ένας άθλος διαχείρισης των οικονομικών του κράτους» τόνισε.

Η σύγκρουση με Ντέισελμπλουμ

Αναφερόμενος στην σύγκρουσή του με τον Ντέισελμπλουμ, είπε: «Με ρώτησε τι σχεδιάζετε να κάνετε με το ελληνικό πρόγραμμα. Του είπα ότι έχουμε δύο ατζέντες: Το ελληνικό μνημόνιο και το δικό μας πρόγραμμα. Ο Ντέισελμπλουμ είπε ότι αυτό ακούγεται πολύ καλό. Στο γραφείο μου, δύο ημέρες μετά μου έκανε την ίδια ερώτηση και του έδωσα την ίδια απάντηση. Εκεί μου απάντησε: Αυτό δεν αποτελεί βάση συζήτησης. Τον ρώτησα: Τι εννοείτε; Μου είπε: Είτε αποδέχεστε το πρόγραμμα ως έχει είτε το πρόγραμμα χτυπάει στα βράχια. Και με αυτό εννοούσε κλείσιμο τραπεζών».

Για το επεισόδιο στην κοινή συνέντευξη Τύπου, στο υπουργείο Οικονομικών, με τον πρόεδρο του Eurogroup, δήλωσε ότι η αναφορά του, τότε, για την τρόικα ήταν «μετριοπαθής» και «είναι κάτι μάλιστα που με τον κ. Ντέισελμπλουμ είχαμε συζητήσει στο γραφείο μία ώρα πριν και ήταν στο μότο που σχεδόν είχαμε συμφωνήσει».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ανοιχτά ότι έχει ηχογραφήσει όλα τα Eurogroup στα οποία συμμετείχε, εκτός του πρώτου, ενώ ερωτηθείς εάν έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει αυτό το υλικό, δεν το απέκλεισε: «Δε γνωρίζω να σας πω, δεν έχω στόχο να τα χρησιμοποιήσω προς το παρόν» δήλωσε.

«H EKT είχε το plan z, εμείς το plan x»

Σε ό,τι αφορά τη σύνταξη του «σχεδίου β’», ο κ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε ότι, με απόφαση του Πρωθυπουργού, συγκροτήθηκε μία μικρή ομάδα με επικεφαλής τον ίδιο, η οποία κατήρτισε εναλλακτικό σχέδιο που ονόμαζαν plan x, σε αντίστιξη με το plan z της ΕΚΤ.

«Σε περίπτωση που παρανόμως προσπαθούσαν να μας εκδιώξουν, εκπαραθυρώσουν, πώς θα αντιδρούσαμε. Αυτό είναι το plan x. Tώρα αυτό δεν έχει καμία σχέση με τα εργαλεία τα οποία θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση» ανέφερε.

«Τα κείμενα τα οποία παρήχθησαν στο πλαίσιο της προσπάθειας και η σύσταση αυτής της ομάδας νομίζω είναι ζήτημα εκείνου [του Πρωθυπουργού] να το ανακοινώσει στον Τύπο, εάν και όποτε κρίνει. Δεν είναι δική μου δουλειά αυτή» πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο των κινήσεων της περιόδου εκείνης, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στις κινήσεις που έγιναν για να αναζητηθούν ρωσικά ή κινεζικά κεφάλαια.

Στην περίπτωση της Ρωσίας ανέφερε ότι ο ίδιος δεν είχε εμπλοκή και μάλιστα ήταν αντίθετος «και μάλιστα είχα πει στον Πρωθυπουργό ότι, έστω παίρνουμε 5 δισ. για τον αγωγό, τι να τα κάνουμε; Θα τα βάλουμε στον κοινό λογαριασμό κράτους και Εθνικής Τράπεζας; Αμέσως η Τρόικα θα ξέρει ότι έχουμε άλλα 5 δις. και απλά θα καθυστερήσει και άλλο τη διαπραγμάτευση».

Η Κίνα, όμως, «είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση». «Στόχος μας ήταν να δείξουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να συνάψει πιστωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες έτσι ώστε να αυξήσουμε την πίεση στην ΕΚΤ να κάνει το καθήκον της ουσιαστικά. Αυτή η συμφωνία επήλθε, ανετράπη όμως με ένα τηλεφώνημα από το Βερολίνο» στο Πεκίνο, όπως υποστήριξε.

Η «απειλή» της αναδιάρθρωσης

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η ΕΚΤ να κλείσει τις τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι υπήρξε σχέδιο να γίνει αναδιάρθρωση των ομολόγων ελληνικού δικαίου. Οπως εξήγησε:

«Σε καμία περίπτωση ούτε θα απειλούσα με αναδιάρθρωση αυτών των ομολόγων ούτε θα την έκανα ως πρώτη κίνηση. Αν έκλειναν τις τράπεζες, εάν σου αφαιρέσουν τη ρευστότητα, τότε έχεις σηματοδοτήσει ότι σε δεύτερο στάδιο, μια μέρα μετά, μια βδομάδα μετά, κουρεύεις αυτά τα ομόλογα ή τα στέλνεις στο 2042 που μας το’ χανε κάνει».

Ερωτηθείς εάν αυτό ήταν έτοιμο, απάντησε: «Ναι αυτό είναι μία υπογραφή Υπουργού, μία υπουργική απόφαση».

Τελικά, όμως, στην ομάδα 6-7 ατόμων που αποφάσιζε την στρατηγική της κυβέρνησης, όταν τέθηκε το ζήτημα να ενεργοποιηθεί η απόφαση αυτή «μειοψήφησα, και προφανώς ήταν ξεκάθαρο για εμένα εκείνη την στιγμή ότι η ήττα ήταν προδιαγεγραμμένη».

«Δεν διανοήθηκα διπλό νόμισμα»

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε καμία σκέψη για διπλό νόμισμα. «Ξέρετε, έχω χάσει πολλούς φίλους στην αριστερά επειδή είμαι υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ. Δεν διανοήθηκα δεύτερο νόμισμα, αυτό που έλεγα και αρθρογραφούσα από το ‘13-’14, όχι μόνο για την Ελλάδα, είναι ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα παράλληλο σύστημα πληρωμών, παράλληλο με των τραπεζών».

«Αυτός ήταν ο στόχος. Αν σου κλείσουν τράπεζα να μπορείς να επιβιώσεις μια δυο εβδομάδες (…) Το παράλληλο σύστημα πληρωμών, όχι το παράλληλο νόμισμα». Ερωτηθείς, εάν επί της ουσίας αυτό είναι δύο νομίσματα, ο κ. βαρουφάκης απάντησε: «Οχι δεν είναι. Δύο νομίσματα έχουμε σήμερα».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προσπάθεια να γίνει χάκινγκ στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ενώ «σε καμία περίπτωση» δεν δόθηκε εντολή ενεργοποίησης του plan x.

Την ημέρα που κόπηκε ο ELA στις ελληνικές τράπεζες «εγώ έθεσα το θέμα ότι είχαμε συμφωνήσει να κουρέψουμε τα ομόλογα και να το θέσουμε σε ισχύ. Εκείνη την ημέρα το παράλληλο σύστημα πληρωμών, ο Πρωθυπουργός το σκέφθηκε, υπήρξε αρνητική αντίδραση πάνω στην πρότασή μου από τον κ. Δραγασάκη, ο Πρωθυπουργός το σκέφτηκε πολύ συγκροτημένα και τον είδα να προβληματίζεται ιδιαίτερα για το τί θα έκανε, και τελικά αποφάσισε να πάει με την εισήγηση του κ. Δραγασάκη και να απορρίψει τη δική μου».

Το δημοψήφισμα

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας για το κλίμα που είχε διαμορφωθεί μετά το Eurogroup στην Ρίγα και την «παρέμβαση Ντέισελμπλουμ για να αναλάβει τη διαπραγμάτευση ο Πρωθυπουργός», είπε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ουσιαστικά αγνοώντας τις δικές μου εισηγήσεις είχε αποδεχθεί σχεδόν όλα. Και παρ’ όλα αυτά μας έδωσαν ένα κείμενο που αποτελείτο από τρία κεφάλαια που δεν άξιζε το χαρτί πάνω στο οποίο ήταν γραμμένο.

»Μέσα σε εκείνο το Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε διαφώνησε με αυτό το κείμενο, είπε ο ίδιος δεν θα μπορούσε να το περάσει μέσα από τη γερμανική Βουλή. Προς τιμήν του ο κ. Σόιμπλε σηκώθηκε και είπε δεν το δέχομαι. Θέτω το θέμα στην κα Λαγκάρντ και της λέω πιστεύετε ότι αυτό είναι βιώσιμο; προσπάθησε στην αρχή να αμβλύνει τις εντυπώσεις, αλλά λέει στο τέλος, όχι, δεν είναι. Και τότε την διακόπτει ο κ. Ντέισελμπλουμ και μου θέτει ένα θέμα, μου λέει ή το αποδέχεσαι τώρα ή κλείνουν οι τράπεζές σου. (…) Την άλλη μέρα, ο κ. Τσίπρας μας μάζεψε στις 9 η ώρα το πρωί σε ένα conferenceroom στο ξενοδοχείο για να μας ανακοινώσει ότι αυτό δεν πάει άλλο και θα γυρίσει στην Αθήνα να προκηρύξει δημοψήφισμα».

Σ’ αυτό το σημείο ρωτήθηκε, «εάν στην κυβέρνηση γνώριζαν ότι θα κλείσουν οι τράπεζες» για να απαντήσει: «Προφανώς. (…) Πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο πρέπει να σας πω ότι με τις συνεχείς υποχωρήσεις χωρίς αντάλλαγμα, είχα πλησιάσει τον Πρωθυπουργό και του είχα πει, αν θέλεις να υποχωρήσεις, αν θέλεις να συνθηκολογήσεις, κάν’ το. Εγώ διαφωνώ, αλλά είσαι ο Πρωθυπουργός της χώρας. Αλλά καν’ το με μια έντιμη ομιλία προς τον ελληνικό λαό, βγες στην τηλεόραση. Μάλιστα, του είχα ετοιμάσει ένα λόγο».

Η παραβολή με τον ξιφία που εξαντλείται από τον ψαρά

Σε ό,τι αφορά τη νύχτα του δημοψηφίσματος, ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε ότι υπήρχε στο Μέγαρο Μαξίμου «μια ηλεκτρισμένη, δυσάρεστη ατμόσφαιρα».

«Οταν αργότερα είδα τον Πρωθυπουργό, ήμασταν οι δύο μας και τον είδα σε μια συναισθηματική κατάσταση, ψυχολογική, που ήταν εντελώς αναντίστοιχη με αυτά που συνέβαιναν έξω. Μου εκδήλωσε την απόφασή του να συνθηκολογήσει, της αποδοχής αυτών που θα μας έδιναν.

»Δεν θα σας πω τα λόγια και δεν υπάρχει λόγος, σημασία έχει ότι μου μετέφερε ξεκάθαρα την πρόθεσή του την επόμενη ημέρα να γίνει ένα συμβούλιο ώστε να μετατρέψει την δυναμική του δημοψηφίσματος σε μία συμφωνία», είπε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Υπήρχε μια αίσθηση σε εμένα ότι ήθελε να με πείσει, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική, ότι μας έχουν εγκαταλείψει και σύντροφοί μας εντός της κυβέρνησης, οι οποίοι θέλουν μια οικουμενική κυβέρνηση, η οποία μετατρέπει το όχι σε ναι ουσιαστικά. Υπήρξε μια αίσθηση φόβου, υπήρξε μια αίσθηση παράδοσης. Μου ζήτησε να παραμείνω στην κυβέρνηση σε κάποιο άλλο πόστο», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Οταν ρωτήθηκε, «εάν ο Αλέξης Τσίπρας λύγισε, φοβήθηκε ή ήταν θύμα μιας ιστορίας;», απάντησε: «Θέλω να σας πω, επειδή αρνούμαι να μπαίνω στο μυαλό του άλλου και να ερμηνεύω τις σκέψεις του άλλου, θα σας πω κάτι που μου είπε ο ίδιος. Στο κείμενο, αν θέλετε, αυτή η αναφορά αφορούσε ένα μεγάλο ψάρι, έναν ξιφία που έχει δαγκώσει το αγκίστρι αλλά είναι πολύ δυνατό να τον τραβήξει ο ψαράς έξω. Το τραβάνε το σχοινί, την πετονιά, τον αφήνουν, τον τραβάνε, τον αφήνουν … μέχρι να κουραστεί αρκετά και κάποια στιγμή να τον τραβήξουν. Αυτή η παραβολή μου απ’ τον ίδιο».

«Η Τρόικα άφησε τον Σαμαρά στην τύχη του»

Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε τη δική του ερμηνεία για την στάση των δανειστών στα πολιτικά πράγματα της χώρας, λέγοντας: «Η κρίση μου είναι ότι η ιστορία ξεκινάει από τον Ιούνιο 2014 όταν ο κ. Σόιμπλε και κάποια κομβικά στοιχεία αν θέλετε της Τρόικας έχασαν την εμπιστοσύνη τους στον κ. Σαμαρά. Ηξεραν ότι χρειάζεται ένα 3ο μνημόνιο, δεν εμπιστεύονταν, μετά τις ευρωεκλογές ιδίως, παρά το δώρο της δήθεν εξόδου στις αγορές του Απριλίου, είδαν ότι η ΝΔ δεν τράβαγε και αποφάσισαν να διακινδυνεύσουν με μια ανατροπή του κ. Σαμαρά ή να αφήσουν τον κ. Σαμαρά στην τύχη του, ώστε να εκλεγούμε εμείς και να γίνει αυτό που έγινε, να περάσει το 3ο μνημόνιο με 250 ψήφους. Δεν είναι καμία συνομωσία αν το σκεφτείτε. Από την μεριά της τρόικας έχει λογική».

«Σόιμπλε: Δεν θα το υπέγραφα. Σαν πατριώτης»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο της συζήτησης που είχε με τον γερμανό ομόλογό του στην διάρκεια της τελευταίας συνάντησής τους: «Εθεσα το ερώτημα στον κ. Σόιμπλε (….) Είσαι στα πράγματα 40 χρόνια. Εγώ είμαι υπουργός, βουλευτής 6 μήνες. Θέλω μια προσωπική χάρη, να μου δώσεις συμβουλή. Αυτό το πράγμα θα το υπέγραφες εσύ; Με τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας; Εάν το υπογράψω ενθουσιωδώς και βγούμε όλοι στην κυβέρνηση να προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε, υπάρχει πιθανότητα σε 6 μήνες, 12 μήνες να μην ξαναβρεθούμε πάλι στα ίδια; Και μου είπε κάτι συγκλονιστικό: Δεν θα το υπέγραφα. Σαν πατριώτης».

Για τον κ. Βαρουφάκη, ο Σόιμπλε είναι το αφεντικό του Eurogroup κατά το 95-96% του χρόνου, ενώ καμιά φορά διαφοροποιείται ο πρόεδρος του Eurogroup επειδή έχει άλλη γραμμή από την Μέρκελ.

Action24.gr-Politiki

Tags: , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: