Βαρουφάκης: Μαριονέτες όλοι στα χέρια του Σόιμπλε – Για ψυχοπαθείς το Eurogroup

Καθαρό πραξικόπημα χαρακτηρίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, σε συνέντευξή του στην De Volkskrant, στην οποία επικρίνει σφόδρα τον πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ αλλά και τους πρώην συναδέλφους του στο Eurogroup, χαρακτηρίζοντάς τoυς μαριονέτες του Σόιμπλε.

Σύμφωνα με το Politico, που δημοσιεύει τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης στην ολλανδική De Volkskrant με τίτλο «Ο Βαρουφάκης μιλάει ξανά, προσβάλει τους πάντες», ο πρώην υπουργός χαρακτηρίζει τη συμφωνία «τίποτε άλλο παρά ένα καθαρό πραξικόπημα. Το οποίο μάλιστα πέτυχε».

Το Eurogroup ποτέ δεν ανέχθηκε μια κυβέρνηση η οποία εξελέγη με βάση ένα πρόγραμμα που ήταν προκλητικό, γι” αυτό και δεν ενδιαφερόταν καθόλου για τις μεταρρυθμίσεις που πρότεινε η Αθήνα.

«Ήξερα ότι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις κάναμε, ποτέ δεν θα ήταν αρκετές. Η τρόικα ήθελε να σύρει την ελληνική κυβέρνηση στη λάσπη, εξευτελίζοντάς της εντελώς με το κλείσιμο των τραπεζών».

Ο Ντάισελμπλουμ είναι μαριονέτα, ο Σόιμπλε κινεί τα νήματα

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιος υπερίσχυε στις συνεδριάσεις του Eurogroup, ο Βαρουφάκης απάντησε: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλ. Αυτός είναι που κινεί τα νήματα. Όλοι οι άλλοι είναι μαριονέτες. Ο Σόιμπλε είναι ο άρχων του Eurogroup. Αυτός είναι που αποφασίζει ποιος γίνεται πρόεδρος, καθορίζει την ατζέντα, ελέγχει τα πάντα».

Συνεχίζοντας τις επικρίσεις στον Ντάισελμπλουμ, αναφέρει: «Δεν έχει καμία αληθινή δύναμη. Καμία αρμοδιότητα. Είναι ένας στρατιώτης, μια μαριονέτα. Δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση χωρίς προηγουμένως να ρωτήσει τον Σόιμπλε» ενώ σε κάποιο άλλο σημείο της συνέντευξης λέει: Δεν είχα κανέναν λόγο να μιλήσω με τον Γερούν (σ.σ.Ντάισελμπλουμ) καθώς ούτε πρόθυμος ούτε ικανός ήταν να κάνει μια αληθινή συζήτηση».

Αντιθέτως, ευνοϊκά ήταν τα σχόλια του πρώην υπουργού για τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. «Τρομερός οικονομολόγος, ο οποίος είναι πολύ απογοητευμένος από τους ασφυκτικούς περιορισμούς της προεδρίας του στην Ευρωπαϊκή Κεντριή Τράπεζα». 

Ιδανικό μέρος το Eurogroup – Αν είσαι ψυχοπαθής

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν δεν υπήρξε καμία ευχάριστη ανάμνηση τελικά από τους ομολόγους του στο Eurogroup, ο πρώην ΥΠΟΙΚ απαντά: «Όποιος μιλά για ευχάριστες στιγμές στο Eurogroup θα πρέπει να τον κλείσουν αμέσως μέσα γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρελός (γέλια). Το Eurogroup είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέρος. Τα κέντρα εξουσίας είναι αγχωτικά, εξ ορισμού, με μεγάλο εγωισμό και συνεχείς συγκρούσεις. Αν είναι κανείς ψυχοπαθής και του αρέσει η σύγκρουση, τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος».

Οι μύδροι του πρώην υπουργού Οικονομικών κατά του προέδρου του Eurogroup έρχονται μία ημέρα μετά τη συνέντευξη του Ολλανδού στο ολλανδικό κανάλι NOS TV, στην οποία αποκαλύπτει ότι είχε ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα την απομάκρυνση του Γ. Βαρουφάκη.

Στην συνέντευξη, η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι είχε επιμείνει ώστε ο υπουργός Οικονομικών να πάψει να είναι επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας.

Εν τω μεταξύ, χθες δημοσιεύθηκε μια ακόμη συνέντευξη του Γ. Βαρουφάκη, στην ιταλική «L’Espresso», στην οποία ανακοινώνει τη δημιουργία, τον Φεβρουάριο, νέου κόμματος με στόχο, όπως λέει, τον «εκδημοκρατισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: