“Uncover”: Η επιχείρηση που ξεσκέπασε παιδόφιλους σε Αττική και Πελοπόννησο

Τέσσερις άνδρες έπεσαν στα δίχτυα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Συνελήφθησαν για πορνογραφία ανηλίκων και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα. Παράλληλα, δικογραφία τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκε σε βάρος και πέμπτου κατηγορούμενου για το ίδιο αδίκημα.

“Uncover”

Να αναφέρουμε ότι ο εντοπισμός τους επιτεύχθηκε στο πλαίσιο επιχείρησης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με την κωδική ονομασία «Uncover», για την καταπολέμηση της π ορνογραφίας ανηλίκων. Στη διάρκειά της έγινε ψηφιακή ανάλυση και πολύμηνη διαδικτυακή έρευνα, μέσω ειδικών λογισμικών προγραμμάτων, για τον εντοπισμό χρηστών του Διαδικτύου, εντός της ελληνικής Επικράτειας, οι οποίοι κατείχαν και είχαν πρόσφορο προς διαμοιρασμό ψηφιακά αρχεία π ορνογραφίας ανηλίκων.

Εντοπίστηκαν χρήστες με τη μεγαλύτερη δραστηριότητα και, ειδικότερα, παρατηρήθηκε ότι είχαν πρόσφορα προς διαμοιρασμό συνολικά 1.459 αρχεία σeξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, με τη χρήση συνολικά 362 διαφορετικών ηλεκτρονικών ιχνών υπηρεσιών Διαδικτύου.

Για τη δράση αυτή των εμπλεκομένων ενημερώθηκε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Πέντε άνδρες από Αττική και Πελοπόννησο

Από αλληλογραφία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τους παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου, γνωστοποιήθηκαν τα στοιχεία των πέντε ανδρών (όλοι Έλληνες) και οι οικιακές συνδέσεις Διαδικτύου σε Αττική και Πελοπόννησο.

Το πρωί της 15ης Απριλίου, κλιμάκια αστυνομικών διενήργησαν ταυτόχρονες έρευνες στα σπίτια τεσσάρων εμπλεκομένων σε περιοχές της Αττικής, ενώ είχε προηγηθεί έρευνα και στην κατοικία ενός άλλου σε περιοχή της Πελοποννήσου, στις 4 Απριλίου. Στη διάρκεια των ερευνών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • τρεις εξωτερικοί και πέντε εσωτερικοί σκληροί δίσκοι,
  • επτά φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές (laptop),
  • δύο κινητά τηλέφωνα,
  • 12 φορητά μέσα ψηφιακής αποθήκευσης (usbflashdrive) και
  • δύο κάρτες ψηφιακής αποθήκευσης (microsd).

Από τον επιτόπιο έλεγχο στα ψηφιακά αυτά πειστήρια, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βρέθηκε σε αυτά πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) σeξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, πράξεις και για τις οποίες συνελήφθησαν εντός των ορίων της αυτόφωρης διαδικασίας. Για τον πέμπτο ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην παράνομη δραστηριότητα, πλην όμως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Τώρα, τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια θα αποσταλούν στο αρμόδιο Τμήμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για περαιτέρω εργαστηριακή εξέταση.

Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας υποβλήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: