Τζορτζ Φλόιντ: Ξεκίνησε η δίκη του αστυνομικού που δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Αφροαμερικανό

Η δίκη στη Μινεάπολη μεταδίδεται τηλεοπτικά και θα διαρκέσει ένα μήνα -Ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πρόδωσε τον όρκο του είπε ο Εισαγγελέας 

«Ο αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πρόδωσε τον όρκο του», είπε ο Εισαγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ κατά την εισαγωγική αγόρευσή του, την πρώτη ημέρα της δίκης για την εν ψυχρώ δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, την 25η Μαΐου του 2020. «Ο Σόβιν έκανε χρήση υπέρτερης και παράλογης βίας» πρόσθεσε.

Στην αρχή της πολύκροτης δίκης που πραγματοποιειται στη Μινεάπολη, οι εισαγγελείς ξεκίνησαν δείχνοντας το σκληρό βίντεο διάρκειας 8 λεπτών και 46 δευτερολέπτων, που έδειχνε τον λευκό αστυνομικό Σόβιν να πιέζει με το γόνατό του το λαιμό του 46χρονου θύματος ενώ ήταν πεσμένο στο έδαφος και φορούσε χειροπέδες.

Ο εισαγγελέας Τζέρι Μπλάκγουελ είπε στους ενόρκους ότι ο Φλόιντ είπε 27 φορές ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

«Το βίντεο αποδεικνύει ότι ο Σοβίν «εκδήλωσε μια επικίνδυνη συμπεριφορά… χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επίδρασή της στο σώμα του Τζορτζ Φλόιντ », τόνισε ο Μπλάκγουελ.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Γουίλιαμς, μάρτυρας της εισαγγελίας, δήλωσε ότι ο Φλόιντ «έσβηνε αργά» κατά τη διάρκεια των περίπου εννέα λεπτών που ο Σόβιν τον πίεζε στο λαιμό με το γόνατό του.

Την ίδια ώρα, ο δικηγόρος του πρώην αστυνομικού Ντέρεκ Σόβιν υποστήριξε ότι η χρήση βίας του ήταν «μη ελκυστική αλλά απαραίτητη».


Θεωρείται δίκη-ορόσημο για τις φυλετικές διακρίσεις στις ΗΠΑ

Η δίκη αυτή θεωρείται από πολλούς ως καθοριστική στιγμή για τις φυλετικές διακρίσεις στην Αμερική. Μεταδίδεται τηλεοπτικά κάτι που σπανίως συμβαίνει στις ΗΠΑ, οι κάμερες όμως δεν επιτρέπεται να δείξουν τους ενόρκους.

Η δολοφονία του 46χρονου Φλόιντ το Μάιο του 2020 πυροδότησε διαμαρτυρίες στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο ενάντια στην αστυνομική βία και τον ρατσισμό.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, ο Τζορτζ Φλόιντ, εκλιπαρούσε τον αστυνομικό να τον αφήσει και φώναζε: «Δεν μπορώ να ανασάνω», μία φράση που έγινε σύνθημα στις μεγάλες διαδηλώσεις που ακολούθησαν τον θάνατό του σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, εναντίον της αστυνομικής βίας σε βάρος κυρίως Αφροαμερικανών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της Μινεσότα, η δίκη θα μεταδοθεί ζωντανά, δίνοντας μια σπάνια ευκαιρία στους πολίτες να παρακολουθήσουν τη σημαντική δίκη της εποχής της αναγέννησης του κινήματος «Οι ζωές των μαύρων αξίζουν».

Ο Σόβιν αρνείται τις κατηγορίες δολοφονίας και ανθρωποκτονίας

Ο 45χρονος Σόβιν είχε συλλάβει τον Φλόιντ επειδή χρησιμοποίησε πλαστό χαρτονόμισμα.

Ο Σόβιν, ο οποίος απολύθηκε από το αστυνομικό σώμα, αρνείται τις κατηγορίες δολοφονίας και ανθρωποκτονίας, που οδηγούν σε ποινή φυλάκισης έως και 40 χρόνια.

Προτού ξεκινήσει η δίκη στη Μινεάπολη, η οικογένεια του Φλόιντ, δικηγόροι πολιτικών δικαιωμάτων και ακτιβιστές γονάτισαν έξω από το δικαστήριο για όσο χρονικό διάστημα είχε κρατήσει στο έδαφος τον Φλόιντ ο Σοβίν οδηγώντας τον στο θάνατο: 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: