Τζόνσον: Έντονη ομοιότητα μεταξύ της συμπεριφοράς του Πούτιν και των τελευταίων ετών του Μιλόσεβιτς

Οι δύο ηγέτες ήταν στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, και οι δύο γίνονταν ολοένα και πιο δεσποτικοί, επιδιώκοντας να εδραιώσουν τη θέση τους στη χώρα τους και είχαν βρει έναν μεγάλο εθνικιστικό σκοπό», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συνέκρινε σήμερα τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος πέθανε στο κελί του προτού να ολοκληρωθεί η δίκη του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου όπου είχε παραπεμφθεί με τις κατηγορίες της γενοκτονίας και των εγκλημάτων πολέμου.

«Υπάρχει έντονη ομοιότητα μεταξύ της συμπεριφοράς του Πούτιν και των τελευταίων ετών του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», υποστήριξε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, την ισπανική El Pais και τη γερμανική Die Welt. «Οι δύο ηγέτες ήταν στην εξουσία για μεγάλο χρονικό διάστημα, και οι δύο γίνονταν ολοένα και πιο δεσποτικοί, επιδιώκοντας να εδραιώσουν τη θέση τους στη χώρα τους και είχαν βρει έναν μεγάλο εθνικιστικό σκοπό», ανέλυσε.

Ο Τζόνσον κατηγόρησε την Τετάρτη τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, λόγω των όπλων που χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ξεκίνησε έρευνα για το θέμα αυτό.

Υποστηρίζοντας ότι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί είναι «ένας λαός», ο Πούτιν διέταξε στα τέλη Φεβρουαρίου την εισβολή στην Ουκρανία, την οποία παρουσίασε ως μια περιορισμένης έκτασης επιχείρηση με στόχο την προστασία των ρωσόφωνων Ουκρανών που κινδυνεύουν με γενοκτονία. Υπενθυμίζοντας ότι ο Μιλόσεβιτς είχε επικαλεστεί την ανάγκη να «σώσει» τον λαό του για να δικαιολογήσει την καταστολή των Αλβανών του Κοσόβου, ο Τζόνσον εκτίμησε ότι «υπάρχει κάποια πολύ ισχυρή ομοιότητα μεταξύ αυτού του καταστροφικού λάθους και αυτού που είπε ο Ρώσος πρόεδρος για το Κίεβο και τις ρίζες της ρωσικής θρησκείας και του πολιτισμού».

Μετά την επίθεση στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ουκρανίας και της Ευρώπης, στη Ζαπορόζια, ο Τζόνσον είπε επίσης σήμερα ότι «έχει την εντύπωση ότι ο Πούτιν αποφάσισε (…) να εντείνει τις προσπάθειες» στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του. «Δεν βρίσκει διέξοδο από το αδιέξοδο όπου βρίσκεται, παρά μόνο να συνεχίσει τις καταστροφές, την εξόντωση του αθώου πληθυσμού στις αθώες ευρωπαϊκές πόλεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Δύση θα έπρεπε να επιβάλει ακόμη περισσότερες κυρώσεις στα ρωσικά συμφέροντα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: