Τζιχαντιστής από τη Συρία δηλώνει συνεργάτης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών

Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του ενώπιον ουγγρικού δικαστηρίου την περασμένη Κυριακή, ο 27χρονος Χασάν από την Συρία, που είχε φέρει ως “πρόσφυγας” γυναίκα και πέντε παιδιά στην Ελλάδα, δήλωσε πως είναι συνεργάτης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. 

Συγκεκριμένα, τέσσερις μέρες μετά από την σύλληψή του, στην έξοδο του αεροδρομίου «Φερεντς Λιστς» προς την Αθήνα, είπε: «Είμαι συνεργάτης των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών. Είχα αποστολή να εντοπίζω τρομοκράτες και να τους αναφέρω».

Την είδηση μεταδίδουν ουγγρικά ΜΜΕ, όπως η HungaryToday και η Magyar Nemzet και την επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της χώρας, János Hajdu.

Παράλληλα, αποκαλύφθηκε πως στην Ελλάδα του είχε εκδοθεί προπληρωμένη πιστωτική κάρτα για χρήση μόνο εντός της χώρα μας και είχε μάλιστα εκταμιεύσει ποσό ύψους 500 ευρώ με την κάρτα αυτή.

Στην Ευρώπη διέφυγε με πλαστά ελληνικά διαβατήρια, ενώ είχε λάβει ταυτότητα πρόσφυγα και από τις Βρυξέλλες.

Κάποια ουγγρικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν, πάντως με καχυποψία τους ισχυρισμούς του, θεωρώντας ότι ο Σύρος ίσως προσπαθεί να θολώσει τα νερά.

Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα έρευνα των ουγγρικών Αρχών ο Χασάν Φ. ήταν μεσαίο στέλεχος του «Ισλαμικού Κράτους» και στις 31 Μαρτίου του 2015 τζιχαντιστές υπό τις εντολές του αποκεφάλισαν ή έκαψαν ζωντανούς 37 έως 44 κατοίκους χωριού κοντά στη Χομς, που αρνείτο να ενταχθεί στην τρομοκρατική οργάνωση. Οι ουγγρικές ανακριτικές Αρχές υποψιάζονται εμπλοκή του Σύρου και σε άλλο μακελειό το 2016, αν και δεν έχουν επιβεβαιωθεί οι πληροφορίες αυτές από άλλες πηγές. Εξάλλου εμφανίζεται και σε διάφορα προπαγανδιστικά βίντεο και κατηγορείται ότι ενορχήστρωσε διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες.

Ο συνήγορός του, Λάζλο Κελεν, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία εις βάρος του πελάτη του δεν είναι αξιόπιστα και ότι αφού είναι «αναλφάβητος» και «αμόρφωτος» δεν θα μπορούσε να ηγείται ή να συντονίζει μονάδες του ISIS.

Η ελληνική αστυνομία από την πλευρά της θεωρεί την κατάθεση του Χασάν περί συνεργασίας με τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες ως «κενή αληθείας».

Πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας τόνιζαν ότι «για το συγκεκριμένο άτομο από τις 14/7/2016, που καταγράφηκε στη Λέρο μέχρι και 27/10/2017, οπότε του αποδόθηκε το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, δεν είχε απασχολήσει για κάποιον ιδιαίτερο λόγο τις Αρχές, καθώς δεν προέκυψε κάτι εις βάρος του αφότου πληκτρολογήθηκε στις βάσεις της Interpol, της Σένγκεν, την Εθνική βάση, όπως και στη βάση της Europol, που αφορά υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες από τους guest officers της Europol».

«Οι πρώτες πληροφορίες ότι πιθανόν το συγκεκριμένο άτομο είναι ύποπτο για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες περιήλθαν στην Ελληνική Αστυνομία τον Ιούλιο του 2018», σημειώνουν οι ίδιες πηγές, καταλήγοντας «έκτοτε ανταλλάξαμε πληροφορίες με άλλα κράτη-μέλη και με άλλες υπηρεσίες και ενημερώθηκε σχετικά η Υπηρεσία Ασύλου για την διαδικασία άρσης του καθεστώτος πολιτικού πρόσφυγα».

 

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: