Τζέρι Ράις: Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους

Στις ελληνικές Αρχές σε συνεργασία με τους άλλους επίσημους πιστωτές παρέπεμψε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής των δανείων του Ταμείου από την Ελλάδα.

«Είναι μια απόφαση των ελληνικών Αρχών σε συνεργασία με άλλους επίσημους πιστωτές, αν χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως «η πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα μείωνε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους προς το Ταμείο».

Υπενθυμίζεται πως τα δάνεια του ΔΝΤ είναι συγκριτικά με τα αντίστοιχα του ESM πολλαπλάσιου κόστους, καθώς η χώρα μας οφείλει συνολικά 9,7 δισ. ευρώ στον διεθνή οργανισμό, τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν σταδιακά έως το 2024. Από το ποσό αυτό, τα 3,7 δισ. ευρώ λήγουν φέτος και το 2020 και βαρύνονται με πολύ αλμυρό επιτόκιο, ύψους 5,13%.

Ο Τζέρι Ράις ρωτήθηκε και αναφορικά με τις πρόσφατες επισημάνσεις του ΔΝΤ σχετικά με την «ασθενική» κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα σε συνάρτηση με το μεγάλο ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Απέφυγε να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση, σημειώνοντας ότι «γενικά η Ελλάδα, εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων βρίσκεται σε καλύτερο μονοπάτι τόσο αναφορικά με τον ρυθμό ανάπτυξης όσο και στο δημοσιονομικό πεδίο», εξήρε την αποφασιστικότητα των Ελλήνων και των ελληνικών αρχών στην προώθηση δύσκολων μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε τη στήριξη του ΔΝΤ για τη συνέχισή τους.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: