Τζεντιλόνι: Δύσκολο το 2023 – Η Ελλάδα αναπτύσσεται με υψηλότερο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

«Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και μάλιστα με ρυθμό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο» δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, την Παρασκευή, ο Επίτροπος δεν αποκλείει την πιθανότητα το 2023 να είναι πιο δύσκολο από το 2022 καθώς μπορεί να καταγραφεί συρρίκνωση ή πολύ μικρή ανάπτυξη.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκαλύπτει ότι πιθανόν την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τις αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο ζήτημα ο κ. Τζεντιλόνι σημειώνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση για τη μείωση του χρέους καθώς «θα πρέπει ταυτόχρονα να αυξήσουμε το χώρο για επενδύσεις, στις δημόσιες δαπάνες και να έχουμε ένα πιο απλό και διαχρονικό σύστημα δημοσιονομικών κανόνων. Επομένως, δεν είναι μόνο να γίνει πιο σταδιακή αλλά να βελτιώσουμε τις δημόσιες δαπάνες με πιο πολλές επενδύσεις και να έχουμε έναν μηχανισμό πιο απλό και διαχρονικό. Διαφορετικά οι κανόνες υπάρχουν για να μην εφαρμόζονται κάτι το οποίο είναι αρνητικό για την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ειδικά για την ελληνική οικονομία, ο ευρωπαίος επίτροπος δεν παραλείπει να τονίσει ότι αν και οι κίνδυνοι πλέον είναι κοινοί για όλα τα κράτη-μέλη, στην Ελλάδα το χρέος είναι υψηλό ενώ δεν έχει ακόμα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται και μάλιστα με ρυθμό υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο όπως και το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει προτείνει μία πολιτική η οποία είναι προσανατολισμένη στην εξασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας.

Οσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2023 αναμένεται να υποβληθεί το τρίτο αίτημα της Αθήνα για εκταμίευση κεφαλαίων. «Ιδιαίτερα το τρίτο αίτημα θα έχει μεγάλο αριθμό σε στόχους και ορόσημα που πρέπει να επιτευχθούν. Είμαι σίγουρος ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πετύχει αυτούς τους στόχους καθώς είναι πολύ απαιτητικοί».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: