«Τσουνάμι» στον χώρο της Τέχνης: Υπάρχουν και καταγγελίες που δεν έχουν παραγραφεί

Η εξομολόγηση της Πατρίσια Μίλικ Περιστέρη: «Με παρενόχλησε σeξουαλικά ένας από τους καταγγελλόμενους» — Οι καταγγελίες στο ΣΕΗ — Η συνέντευξη τύπου της Μενδώνη

Με σενάριο ψυχολογικού και ταυτόχρονα αρρωστημένου θρίλερ μοιάζουν τα όσα εδώ και εβδομάδες διαδραματίζονται στο χώρο του θεάματος και της τέχνης, με πρωταγωνιστές μεγάλα ονόματα του θεάτρου με αμέτρητες επιτυχίες στο ενεργητικό τους ως σκηνοθέτες και ηθοποιοί, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι την θέση ισχύος τους μετέτρεπαν τα όνειρα αθώων ζωών σε εφιάλτη.

Όλα ξεκίνησαν με την καταγγελία της ολυμπιονίκη της ιστιοπλοΐας Σοφίας Μπεκατώρου και τον βιασμό της σε ηλικία 22 ετών. Το ντόμινο των εξελίξεων, το οποίο επακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει εκτός από τον αθλητικό χώρο και τον άλλοτε λαμπερό κόσμο του θεάματος και της τέχνης, με μεγάλα ονόματα σκηνοθετών – ηθοποιών να εμπλέκονται σε αμέτρητες πλέον περιπτώσεις σωματικής και ψυχολογικής βίας, με τα θύματα τους επώνυμα και μη να ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια.

Τελευταία αποκάλυψε την δίκη της πικρή αλήθεια η γνωστή ηθοποιός Πατρίτσια Μίλικ Περιστέρη η οποία επέλεξε την εκπομπή «T Live» της Τατιάνας Στεφανίδου προκειμένου να αναφερθεί στους λόγους που την οδήγησαν να απαρνηθεί το επάγγελμα του ηθοποιού και σε μια εποχή μάλιστα που ήταν ιδιαίτερα αναγνωρίσιμη στο κοινό. Η ηθοποιός που ζει πλέον στο Μεξικό μίλησε έξω από τα δόντια για τον εφιάλτη τον οποίο μπορεί να μην κατονόμασε, ωστόσο ανέφερε πως είναι ένα από τα καταγγελλόμενα πρόσωπα των ημερών:

«Έχω βιώσει μια δυσάρεστη εμπειρία και δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτήν. Υπάρχουν διάφορες εμπειρίες στο χώρο, δεν είναι κάτι που δεν το γνωρίζαμε. Απλά πρέπει να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός και να ξέρεις πώς να διαχειριστείς καταστάσεις που μπορεί να σε φέρουν σε δύσκολη θέση. Έχω χάσει ρόλο γιατί δεν ενέδωσα. Μου έχει συμβεί να περάσω από δύο οντισιόν, να έχω υπογράψει προσύμφωνο, να έχω συμφωνήσει και στα χρήματα και μετά από δύο μέρες με κάλεσε ο σκηνοθέτης σπίτι του, όπου υποτίθεται θα ήταν όλο το καστ, αλλά ήμασταν οι δυο μας. Δεν υπήρξε κάποιο σκηνικό, αλλά απλά δεν ενέδωσα σε κάτι και μετά από 1-2 μέρες με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι η συνεργασία μας δεν θα προχωρήσει» ανέφερε η ίδια.

Και πρόσθεσε: «Το περιστατικό που δεν θέλω να μιλήσω γι’ αυτό έχει να κάνει με ένα από τα καταγγελλόμενα πρόσωπα. Όταν βγήκαν στη δημοσιότητα οι καταγγελίες έχασα τον ύπνο μου γιατί ξαναζούσα τη δική μου εμπειρία.

Αυτός ο άνθρωπος με κάλεσε να μιλήσουμε για μια δουλειά, για μια παράσταση. Μου είχαν πει ότι πρέπει να είμαι προσεκτική με αυτόν γιατί ακούγονται αυτές οι φήμες. Μιλήσαμε και αρνήθηκα την πρόταση για την παράσταση.

Μετά από ένα χρόνο μου τηλεφώνησε ξανά για μια άλλη παράσταση και πήγα, αλλά ήμουν πιο άνετη γιατί θεωρούσα πως ήταν φήμες και ότι εγώ ήμουν οκ, είχα κάνει το ραντεβού μου, δεν βρέθηκα σε κάποιο κίνδυνο, ούτε μου την έπεσε, ούτε με έφερε σε δύσκολη θέση, ούτε τίποτα. Εννοείται ότι πρόσεχα, αλλά μετά από αυτό δεν θα ήθελα να μιλήσω. Αυτή ήταν η φορά που μου στοίχισε πολύ. Είναι πολύ δύσκολο να περνάς από τέτοιου είδους σeξουαλική παρενόχληση για να κάνεις όνειρό σου πραγματικότητα. Ήταν πριν εννιά χρόνια, σοκαρίστηκα πάρα πολύ που το κλείδωσα μέσα μου και δεν ήθελα να μιλήσω πουθενά γι αυτό που μου συνέβη. Δεν σκέφτηκα να το καταγγείλω γιατί θεωρούσα ότι δεν θα με πίστευαν επειδή είναι ιδιαίτερα αγαπητός».

Ξεκινούν οι εισαγγελικές έρευνες

Οι καταγγελίες που μέχρι ώρας έχουν φτάσει στο ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) είναι αμέτρητες με τις περισσότερες να εξακολουθούν να παραμένουν αδιάβαστες, αφού καθημερινά στα γραφεία του φτάνουν φάκελοι που στο εσωτερικό τους κρύβουν και μια έκπληξη για το προεδρείο που καταβάλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει την όλη κατάσταση με την σοβαρότητα που της αρμόζει.

Ήδη οι εισαγγελικές αρχές θα αρχίσουν να ερευνούν όλες τις σχετικές καταγγελίες που έχουν φτάσει στο Σωματείο των Ηθοποιών, προκειμένου να αποδώσουν ευθύνες για τυχόν ποινικά αδικήματα, που δεν έχουν ακόμα παραγραφεί. Για τον λόγο αυτό έχει κληθεί και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας προκειμένου να καταθέσει όσα στοιχεία-καταγγελίες που έχει στη διάθεσή του και τα οποία αφορούν σε πρώτη φάση έναν από τους γνωστούς ηθοποιούς-σκηνοθέτες που έχουν ήδη καταμηνυθεί. Ο πρόεδρος του ΣΕΗ θα κληθεί να καταθέσει επίσης και τις καταγγελίες που έχουν ήδη φτάσει στο Σωματείο των Ηθοποιών, οι οποίες αφορούν σε αδικήματα, τα οποία δεν έχουν ακόμα παραγραφεί. Αυτό αποκάλυψε ο Σπύρος Μπίμπίλας και στη χθεσινή διαδικτυακή εκδήλωση «Οι ηθοποιοί στον καιρό του covid-19 και του #metoo» που πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή γνωστών ηθοποιών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Από την άλλη εν μέσω δεκάδων καταγγελιών για λεκτική, ψυχολογική και σeξουαλική επίθεση στο χώρο του θεάτρου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη παραχωρεί σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη τύπου. Θα είναι διαδικτυακή και θα γίνει στις 12 το μεσημέρι μέσω της πλατφόρμας Zoom χωρίς να είναι μέχρι στιγμής γνωστό το αντικείμενό της.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω «βροχής» καταγγελιών στο χώρο του ελληνικού θεάτρου και στον απόηχο της παραίτησης του Δημήτρη Λιγνάδη από την θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Τρεις νέες καταγγελίες, που δεν έχουν παραγραφεί

Την ίδια ώρα, νέες καταγγελίες, που δεν έχουν παραγραφεί, έρχονται μετά την καθηλωτική περιγραφή του Βασίλη για την αποπλάνηση, ασέλγεια και βιασμό σε διάρκεια τεσσάρων ετών, από γνωστό θεατράνθρωπο, όπως αποκαλύπτει η δικηγόρος του.

Η δικηγόρος του Βασίλη, Μαρία Κουρτέση, του πρώτου που κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, ήδη από τις 5 Φεβρουαρίου, εναντίον του γνωστού σκηνοθέτη και ηθοποιού, αποκάλυψε ότι υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες υποθέσεις στα χέρια της. Συγκεκριμένα, δήλωσε στο Ευτυχείτε και κατόπιν ερώτησης του Γιάννη Παυλόπουλου, ότι υπάρχουν τρία ακόμα περιστατικά, τα οποία «αφορούν εγκλήματα εκείνης της εποχής, από τον ίδιο μηνυόμενο, αλλά με χρόνους τέλεσης πολύ μεταγενέστερους που δεν έχουν υποπέσει σε παραγραφή». Πρόσθεσε ότι άμεσα θα πάνε στον εισαγγελέα οι νέες αυτές υποθέσεις.

Πρόσθεσε επίσης η κυρία Κουρτέση ότι στην περίπτωση του Βασίλη «κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά και όχι έγκλιση επειδή δεν αφορά άμεσα τον μηνυτή ως παθόντα αλλά αφορά και άλλα πρόσωπα, ανήλικα εκείνη την εποχή, και μάλιστα σε εποχές που συνεχίζονται ως το 2014 και 2017, σύμφωνα με όσα γνωρίζω εγώ και όσα έχουν έρθει στο γραφείο μου ως τώρα. Που σημαίνει ότι εισαγγελέας εξετάζει και άλλα αδικήματα και για άλλα πρόσωπα και με έτερα στοιχεία».


Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-c9cipnnhppq1-st)

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: