Τσίπρας: Βασικός στόχος η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία

“Σήμερα χρειαζόμαστε ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που να διαπνέεται από αυτοπεποίθηση για την βιωσιμότητα του. Να ανοίξουμε το δρόμο της καταπολέμησης των ανισοτήτων, μέσα από απλούς κατανοητού και ώριμους στόχους. Η θέληση των κοινωνιών για αλλαγή υπάρχει”, είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συνεδρίου για τις Ανισότητες.

“Οφείλουμε να αγωνιστούμε για την άμβλυνση των ανισοτήτων και την υπέρβαση του συστήματος που τις αναπαράγει. Να αγωνιστούμε για την εναλλακτική προοπτική, μέσα από ένα ριζοσπαστικό σχέδιο που θα γίνει υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας”, τόνισε.

Η Ελλάδα εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη της στα θύματα και σε ολόκληρο τον Αιγυπτιακό λαό

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στο χθεσινό μαζικό έγκλημα, όπως το χαρακτήρισε, στην Αίγυπτο,

“Είναι μια φρικτή τρομοκρατική ενέργεια που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν υπάρχουν λόγια για να καταδικάσει κάποιος μια τέτοια ενέργεια. Και η Ελλάδα, μαζί με ολόκληρο τον πλανήτη, εξέφρασε αμέσως την αλληλεγγύη της στα θύματα και σε ολόκληρο τον Αιγυπτιακό λαό”.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι “η τυφλή τρομοκρατία, δεν είναι ένα γεγονός που έπεσε από τον ουρανό” αλλά σχετίζεται με το κενό που δημιουργούν οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στον κόσμο, η ανασφάλεια, η φτώχεια, η απουσία προσδοκιών για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων και πρόσθεσε ότι “το κενό αυτό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την άνοδο του θρησκευτικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας και στην ενίσχυση των εθνικισμών, του ανοιχτού ή συγκαλυμμένου φασισμού, της ξενοφοβικής λαϊκιστικής ακροδεξιάς”.

Το ερώτημα είναι: μπορούμε να ανατρέψουμε τις σημερινές ισορροπίες και τους σημερινούς συσχετισμούς δύναμης για να φτάσουμε έως εκεί.

Ανάγκη συγκρότηση της απαραίτητης άμυνας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις ανισότητες οι οποίες δημιουργούν ένα πλέγμα αδικίας που καλύπτει ολόκληρο τον κόσμο.

Ανισότητες ταξικές, περιφερειακές και κοινωνικές, την ίδια στιγμή που αμύθητα ποσά πλούτου συσσωρεύονται στα χέρια των λίγων, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη στερούνται την πρόσβαση σε βασικά κοινωνικά αγαθά”.

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αλλαγή του συσχετισμού που είχε διαμορφωθεί μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου όπου όπως είπε, “ο συσχετισμός δύναμης στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνικών σχηματισμών επέβαλε συγκεκριμένους περιορισμούς στην διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου.

Ένα ισχυρό εργατικό κίνημα αλλά και μια Αριστερά ενισχυμένη από τον αντιφασιστικό αγώνα κατάφερε να υποχρεώσει την πολιτική εξουσία να λάβει μέτρα προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και ενίσχυσης της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Αυτή η κατάσταση που έδινε την δυνατότητα στην Αριστερά να σκέφτεται και να συζητά για μοντέλα οργάνωσης ακόμη και πέρα από τον καπιταλισμό, την στιγμή που σήμερα βρισκόμαστε στην δύσκολη θέση να επιχειρηματολογούμε ξανά για τα αυτονόητα.

Για την ανάγκη, δηλαδή, συγκρότηση της απαραίτητης άμυνας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων απέναντι στην επέλαση ενός ασύδοτου καπιταλισμού”, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: